
Med foiler langs norskekysten
Magne Klann og Morten Christensen skal i sommer seile en foilende 15 fots katamaran fra Bergen til Lofoten. Dét kan bli utfordrende.
Magne Klann vakte oppmerksomhet da han i 2018 seilte sin fire meter lange RS Aero fra Nordkapp til Lindesnes - med Norge om babord. Det ble det bok av. Nå har Klann fått levert en iFLY15 katamaran fra Portugal. Sammen med Morten Christensen skal han seile båten nordover fra Bergen til Lofoten, en distanse på over 600 nautiske mil – og nå med norskekysten om styrbord.
Klann medgir at han kjenner litt mer på frykten:
– Det er ingen spøk å seile rundt Stadt og Hustadvika i en flyvende 15 foter. Starten går ved St. Hans-tider, og vi har planer om å ankomme Lofoten i midten av juli.
iFly15 katamaran til formålet
Klann anskaffet båten til dette formålet, og konstruktør Michael Miller var i Moss i april for å lære ham å fly.
– iFLY15 er bygget for å være enkel å seile, forklarer Miller.
– I baugen av hvert skrog er det en «wand» slik som på wasp og moth koblet til flaps på foilene. Når skroget kommer for høyt vil foilens løft bli justert.
Dette er en løsning Miller har hentet fra Moth-jollene. Løsningen er elegant, men teknisk avansert. Katamaranen veier 100 kilo, kan seiles av en eller to og har et storseil på 12,5 kvadratmeter. Det er også mulig å sette på et forseil.
Magne Klann som hadde en Tornado katamaran for noen år siden, syntes det var uvant å komme ombord i en rask katamaran igjen etter å ha seilt Laser, RS Aero og J/70 de siste sesongene.
– Jeg tok ikke styringen med en gang. Vinden varierte fra null til 12 sekundmeter og det det ble flere bråstopp, sa han etter første testseiling. Dette må han også regne med når han skal seile langs norskekysten, gjennom trange sund og over åpne fjordstrekninger.


.

I jektenes kjølvann
Allerede da han var på vei sydover med sin lille jolle i 2018, ble ideen til en ny ekspedisjon tent. Klann var innom Morten Christensen på Bergsfjord Lodge nord for Tromsø. Christensen, som deler livet mellom seiling og toppturer på ski, foreslo de to skulle foreta en ekspedisjon sammen.
Siden har ideen modnet seg, og når står karene foran en nokså uvanlig og - for vanlige seilere - vågal ekspedisjon der de sammen skal bruke tre uker på å teste seilerferdighetene fra Bergen til Lofoten. Der er satt av tre uker til turen, med avgang fra Bergen mellom 20. og 22. juni. Ruten har et historisk perspektiv over seg. Det var her jektene seilte med fisk sørover, og alskens smålast nordover. Fraktfarten med jekter var en karakteristisk kystfart fra Rogaland til Troms i mange hundre år frem til tiden omkring 1900. De litt gammeldagse jektene seilte altså lenge etter at teknologiske framskritt tilbød raskere og tryggere skip.
Farten var organisert av bøndene selv. Dugnadsarbeidet skapte særskilte kulturelle handlinger i bygdene, og i Bergen grodde det fram en hel kultur knyttet til da de store nordlandsjektene inntok byen, fullastet med tørrfisk.
Klann og Christensen vil på sin side ha med så lite last som mulig. Det gjelder å spare vekt for å få katamaranen opp få foilene. De vil prøve å holde seg på under 30 kilo til sammen, pluss mat og vann.




200 nautiske mil i døgnet
Under ideelle forhold kan det være mulig å holde en snitthastighet på over 20 knop. Da er døgnmål på 200 nautiske mil innenfor rekkevidde. Men Klann regner med at slike forhold vil høre med til sjeldenhetene. I luftlinje er avstanden 600 nautiske mil, men når ruta snor seg innaskjærs blir det mye lengre.
Fra starten i Bergen blir det mye innaskjærs seilas frem til Måløy. Deretter venter Stadlandet før de kommer inn i skjærgården ved Ålesund. Dagsmålene planlegges for én dag av gangen etter grundig sjekk av vær og vind. Værtjenestene hentes fra Yr og Windy.
Klann regner øvre grense for vindstyrke vil være 7-8 sekundmeter på havet, med en meters bølgehøyde, og noe mer i smult farvann. Etter hvert som de lærer båten å kjenne vil de også vite hva den tåler.
Bølgehøyden er kritisk. Lange dønninger går an, men krapp sjø er de foilende katamaranenes verste fiende. Derfor vil duoen seile innaskjærs når det er mulig, noe som også vil bety mer vekslende vind og tildels vindstille. Når båten ikke kommer opp på foilene vil den seile som en F18 katamaran.
– Vi vil nok ligge mye værfaste, men kan gjøre store sprang når forholdene er gode, mener Klann.
Lett å kullseile
Han regner også med kullseilinger underveis. Før avreise skal mannskapet trene på å rette opp båten, noe som er mulig fordi masten er hul og tett, dermed går ikke båten helt rundt. Likevel er Klann redd for at båten skal kullseile igjen etter den har kommet på rett kjøl. Da er det lett å bli sliten.
– Dette kan hindres ved å ta ned storseilet. Blir vi overrasket av ekstrem vind er det også mulig å seile på vingmasten alene. Den har et areal på 1,5 kvadratmeter og gir fremdrift så sant vinden ikke blåser forenom tvers.
Båten utstyres med vinger ut fra skroget. Da slipper mannskapet å stå i trapes i mange timer, noe som krever svært høy konsentrasjon.
iFLY15 har også en funksjon der det er mulig å fjerne foilens løft. Det gir mindre motstand i lett vind og tryggere seilas i mye vind. Foilene på rorene vil også redusere faren for at fartøyet slår kollbøtte, noe lette flerskrogsbåter kan gjøre i kraftig medvind.
Klann er ikke redd for å fryse underveis. Og våte blir de neppe. Helly-Hansen, som er prosjektets eneste sponsor, har stilt opp med tørrdrakter og klær til å ha under i flere lag. Om karene vurderer det som nødvendig, vil de også seile med hjelm i tillegg til annet sikkerhetsutstyr.
Overnatting i telt
Dagen før første testseilas snødde det i Moss, og det var bare få plussgrader under testseilingen. Takket være tørrdraktene var likevel hverken Klann eller Miller kalde etter noen timer på fjorden.
– Under de ustabile forholdene var båten fysisk krevende å seile. Bare det å fly får hjertet til å banke litt raskere, forteller Klann.
I utgangspunktet planlegger de å overnatte i telt på ensomme strender der det er mulig. Båtens foiler gjør det utfordrende å seile inn på stranden. Ror og foiler må heises opp. Selv en liten bunnberøring vil redusere foilens effekt. Gutta har med seg en diger, oppblåsbar fender som gjør det mulig å rulle båten opp på en strand.
Unntaksvis er det også aktuelt å overnatte på hotell eller pensjonat. Personlig hygiene skal jo også ivaretas, i tillegg til at de må til byer eller tettsteder for å handle fra tid til annen.
Fokus på sikkerhet
Både Magne Klann og Morten Christensen er erfarne seilere som vet å sette sikkerhet først. Begge mener det derfor er viktig å være tålmodige mer enn vågale. De vet også at det kan være vanskelig å få hjelp utenfra. Ved å aktivisere nødpeilesenderen vil det imidlertid settes i gang en redningsaksjon, og er helikopteret kun et par timer unna. Det håper de å unngå. Men fruen vet at Magne er en forsiktig herre og frykter ikke for karenes sikkerhet.
Magne Klann er en ivrig forfatter og seilsportsskribent, er usikker på om det blir bok denne gangen. Men han vil filme for sosiale medier, og for Seilmagasinet. Kanskje vil det også komme en redigert rapport fra turen samlet?
– Kan dette være forløper for en regatta langs norskekysten med tilsvarende båter? Det kunne i så fall vært ganske spektakulært.
– Absolutt, avslutter Magne Klann. •


.