Fra fall overbord til frivillig bad

Tora  Folvik Bjerkholt (8) fikk et umildt møte med sjøen under fjorårets Halten Ocean Race. I år badet hun frivillig- og det først etter målgang.

Publisert

Tora er med sine snart ni år  yngste deltaker i Halten Ocen Race, der hun deltar sammen familien i båten «Hera». Hun har seilt med familiens båt i to år og allerede vært på Shetland en gang. Under årets Halten fikk hun kjøre spinnakeren, i tillegg til sine andre oppgaver som å feste fendere og  hjelpe til med de forskjellige tauene. Og trass sin unge alder har hun mer og fortelle om regattaseiling i hardt vær enn de fleste.

Over bord i stiv kuling

Under fjorårets Halten Ocean fikk åtte-åringen erfare hvor dramatisk det kan være når det blåser mye. I stiv kuling med storm i kastene ble både hun og moren dratt over bord under krysslegget på vei ut av fjorden mot Frohavet.

– Mamma satt langt frem og ble dratt uti av genuatauet, forklarer Tora. Mamma Aasta ville sikre datteren ekstra i det dårlige været, og hadde derfor festet henne til seg selv. Dermed føk begge over bord når først den ene datt uti. Sikkerhetslinen gjorde likevel at de ble liggende ved siden av båten, og dermed normalt skulle kunne reddes opp av en tredjemann.

– Men så enkelt var det ikke, fortsetter Tora, for også han som skulle redde oss falt over bord. Dermed var flere av «Hera»-mannskapet over bord enn om bord. Men heldigvis klarte de å komme seg om bord igjen uskadd.

Selv om de kunne forsatt seilasen i det tøffe været bestemte de seg for å bryte, ettersom tre allerede var våte og isklade etter dte det ufrivillige badet.

Ikke skremt

– Jeg gjorde meg noen tanker rundt dette med å falleie i vannet i tiden etterpå, innrommer Tora, som likevel ikke har blitt skremt. Nå skal hun nemlig snart på seilkurs på Tautra, noe hun gleder seg til.

– Det blir gøy å seile jolle, det er på mange måter artigere enn å seile stor båt. Dessuten faller man jo ikke så langt hvis man først skulle falle over bord, sier den reflekterte åtteåringen fra Stjørdal.

Verken Tora eller de andre i famlien har noe i mot å bade  på frivillig basis, og var snare til å hoppe uti det 14 grader varme vannet da båten lå klappet til kai ved Knarren etter målgang. Den eneste som ikke var helt overbevist var pappa Morten, som likevel ikke ville skuffe jentene og dermed lot seg overtale til å prøve det våte element.

Powered by Labrador CMS