Dannevigs Båtbyggeri hadde Årets stand
Dannevigs Båtbyggeri hadde Årets stand
«Ulabrand», Årets privatrestaurerte seilbåt.
«Ulabrand», Årets privatrestaurerte seilbåt.
«Tiffany», Årets privatrestaurerte motorbåt
«Tiffany», Årets privatrestaurerte motorbåt
Oddbjørn Jørgensen, Eikeli Trebåtbyggeri fikk juryens hederspris
Oddbjørn Jørgensen, Eikeli Trebåtbyggeri fikk juryens hederspris

Fra konkurs i fjor til pluss i år

Godvær, godt program og god økonomistyring sikret pent overskudd for Risør Trebåtfestival i 2015.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Beste verftsrestaurerte seilbåt var fransk, men har tilhørt legendariske Eugen Lunde

Styret i Risør Trebåtfestival nådde budsjett med overskudd på 300.000 kroner. Ca 10.000 besøkte festivalen i løpet av torsdag, fredag og lørdag. 1500 av disse har vært på konserter på torvet fredag og lørdag kveld før festivalen som vanlig ble avsluttet med et spektakulært fyrverkeri.

 

Folk har kost seg bryggelangs og så vel båteiere, utstillere og publikum har gitt positive tilbakemeldinger direkte og via sosiale medier.

 

Den tradisjonelle regattaen ble avviklet under perfekte forhold fredag og motorbåtparaden tilsvarende på lørdag. Den eneste skuffelsen var fraværet av norske klassiske seilbåter, men dette akter arrangøren å gjøre noe med til festivalen i 2016

 

Mange frivillige fra lag og foreninger har bidratt til årets arrangement og ikke minst har festivalens ungdomscrew jobbet dag og natt med rigging og alle typer serviceoppgaver for at gjestene skal trives.

 

Risør Trebåtfestival, Europas største og et av de fremste kystkultur-arrangement i Norge, går av stabelen i den hvite by ved Skagerrak i perioden 4.-6. august 2016.

 

I ledelsen for årets trebåtfestival står styreleder, Lars Grønvold og Presse og informasjonsansvarlig, Kari-Anne Røisland

 

 

Juryens kåringer

Trebåtfestivalens jury, bestående av Kathrine Karlson, Ted Hanisch, Reidar Knudsen, Asbjørn Østerholt og Atle Knutsen, har kåret vinnere i fem faste kategorier, samt Juryens Hederspris som deles ut når juryen finner en verdig kandidat. Her er juryens betraktninger:

 

Årets båt

Prisen Årets båt, gikk også i år til et nybygg. Vinnerbåten inngår i utstillingen på land, og er finurlig og imponerende – men kanskje ikke oppsiktsvekkende. Arbeidet som ligger bak båten, som er et resultat av et større kulturformidlingsprosjekt i mer eller mindre privat regi, representerer en helt enestående kulturell innsats for å videreføre prammen som tema. Båtbyggeren har lagt ned en fabelaktig innsats for å bevare prammen, håndverket rundt den og dokumentere båttypen. Gjennom sitt arbeid har han sterkt bidratt til å gjøre den levende igjen. Det finnes neppe noen bedre måte å få folk engasjert i trebåter på enn at folk er med på bygge båten selv, slik denne trebåtbyggeren har bidratt til gjennom sine kurs på Hammeråker på Moen i Risør. Prisen for Årets båt går til en trebåt i sin nær enkleste og reneste form – en navnløs pram og til trebåtbygger Jon Andersen.

 

Årets privatrestaurerte motorbåt

Årets privatrestaurerte motorbåt er konstruert av den norske designerduoen Richard G. Furuholmen og Otto L. Scheen og bygget i 1963. Den har hatt en omflakkende tilværelse, men har nå åpenbart havnet i de beste hender. Prisen går til «Tiffany» og eierne Espen Bergan og Gry Frugård.

 

Årets verftsrestaurerte seilbåt

Vinneren i kategorien Årets verftsrestaurerte seilbåt er bygget i 1935, og konstruksjonen er signert Johan Anker. Den ble bygget for nordmannen Eugen Lunde, men ble solgt ut av landet i 1966. Nå er båten tilbake i Norge under fransk flagg, som den har seilt under siden 2005. Båten er restaurert ned til et detaljnivå som kort og godt er forbilledlig. Den har fått tilbake mast i gran etter år med aluminiumsrigg, og store strukturelle arbeider er foretatt med skroget. Prisen Årets verftsrestaurerte seilbåt, går til 10-meter «Irene VIII» fra Marseilles i Frankrike.

 

Årets privatrestaurerte seilbåt

Til tross for at den ble bygget så sent som i 2007, har båten gjennomgått en omfattende renovering, og fremstår som ny. Den unike konstruksjonen, der flere båttyper ligger til grunn for designet, fremfor alt Færdersnekka og Collin Archers sjektedesign, den har spririgg med bom og en FM D2 5-6 hk bensinmotor. Båt og eier er en del av det levende og ytterst aktive snekkemiljøet i Stavern. Prisen Årets privatrestaurerte seilbåt går til seilsjekta «Ulabrand» og eier Dag Høibø.

 

Årets stand

Årets vinner er en svært trofast deltaker på Risør Trebåtfestival. Juryen har merket seg enkelheten i presentasjonen på standen, kombinert med et tydelig budskap og stor tilgjengelighet for publikum. Utstilleren veksler mellom å bedrive aktivt håndverk og kommunisere med publikum på en meget god måte, og tar seg god tid til å svare på spørsmål knyttet til aktiviteten på standen hvor det bygges en Arendalssjekte. Prisen for Årets stand går til Dannevigs Båtbyggeri i Arendal.

 

Juryens hederspris

Juryens hederspris deles ikke ut årlig, men kun ved de anledninger juryen finner særlig grunn til å gi noen en ekstra honnør for sitt arbeid. Den deles ut både til organisasjoner og privatpersoner. Mottakeren av prisen i år, har bidratt til norsk trebåtbyggernæring gjennom en mannsalder. Hans enestående kreative evner har blitt lagt merke til og tidvis gitt ham en plass i riksdekkende media. Til tross for sin stillfarne fremtoning, har han markert seg vidt og bredt under Trebåtfesvialen gjennom mange år. Hans evne og vilje til å ta i bruk nye materialer og materialkombinasjoner, sammen med teften for oppsiktsvekkende linjer og design, har satt ham i en unik stilling blant norske trebåtbyggere. Til tider har hans overflødighetshorn av prosjekter i ulike former vært så overveldende at hans produkter har utgjort en trebåtfestival på trebåtfestivalen her i Risør. Han har satt den moderne småbåten i tre på kartet som få andre, og han har vært villig til å omstille seg og finne nye bein slik at han har kunnet forvalte håndverket videre og la sin kreativitet sprudle. Med dette vil juryen hedre en svært trofast deltaker på Risør Trebåtfestival og en eminent håndverker. Juryens Hederspris 2015 tildeles Odd-Bjørn Jørgensen på Eikeli Trebåtbyggeri.