VINGMASTER: Vingmaster har lenge vært hverdagen blant seilerne i Little Cup.
VINGMASTER: Vingmaster har lenge vært hverdagen blant seilerne i Little Cup.

Franskmenn tok Little Cup

«Groupama»-laget foilet seg til klar seier.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: «Groupama» var i særklasse best i Little Cup.

Little America’s Cup – som nå bare heter Little Cup – har alltid levd i dyp skygge av America’s Cup. Little Cup er som America’s Cup, en regatta der der det kun gjenstår to lag som seiler match sailing om tittelen, men den har alltid foregått i høyteknologiske flerskrogsbåter. På mange vis kan man si at Little Cup var langt forut for sin tid; det er America’s Cup som er kommet haltende inn i en allerede eksisterende verden av hydrofoiler og vingmaster som har eksistert lenge i Little Cup.

Little Cup ble arrangert for 27. gang i Sveits og ble avsluttet denne helgen. I finalen møttes det sveitsiske laget Team Axon og det franske «Groupama»-laget, og det kom ikke overraskende på noen at det franske laget vant.

Imponerende teknologi

– De markerte seg som det klart mest helstøpte og sterkeste under hele kvalifiseringen, forteller Per Ferskaug til Seilas.

Han har fulgt seilasene i Sveits på nært hold.

Ikke minst har han latt seg imponere av franskmennenes løsninger. Om bord i «Groupama», som ble seilt av Franck Cammas og Louis Viat, justeres foilene og den kant-bare vingmasten automatisk av trapesmannskapets bevegelser og strekket i trapesvaieren.

– Det var imponerende og teknisk komplisert, men egentlig ikke umulig å skjønne prisnsippet, sier Ferskaug.

Treningsarene for America’s Cup

«Groupama»-laget er også blant utfordrerne i America’s Cup, og engasjementet og satsingen på Little Cup, som foregår i såkalte C-klasse katamaraner, er bevisst. Little Cup er en eksperimentell arena for nyvinninger og som sådan et givende sted å teste nye ideer og løsninger som skal få disse båtene til å seile enda raskere.

Noe som kan komme det franske laget til gode når siste hånd skal legges på farkostene som skal kjempe om heder og ære på Bermuda i The America’s Cup i 2017.