HAVBLIKK:

Gaukværøy N68°37.2' E14°20.1'

Bare timer nordøst for Lofoten finner du et fantastisk seilerliv med uhindret utsyn til midnattsol, stille ankringsplasser og endeløst hav. Vi fant vei mellom holmer og skjær helt ytterst i paradis. Velkommen til Gaukværøy.

Publisert Sist oppdatert

Når du har fri utsikt til havet i Nord-Norge er det høyst sannsynlig at det har bodd fiskere akkurat der du er. Slik er det også på Gaukværøy. I jernalderen var den steinete øya et av de mektigste fiskeværene i nord, og flere hundre personer bodde her ute. Kort vei til de rike fiskeplassene var det som telte mest i gamle dager. Derfor var det mer attraktivt å bo her ute, enn for eksempel i det langt mer beskyttede Bø i Vesterålen bare noen timers rotur østenfor og langt mer beskyttet.

Men på femtitallet flyttet den siste inn til fastlandet. Kort vei til fiske var ikke lenger et tema. Andre hensyn hadde fått større prioritet.

Nå er det ørnen og sauene som holder til her ute på øya - og en og annen turgåer som har tatt båten over. De gamle veiene mellom hustuftene på vestsiden gir et godt inntrykk av hvordan det en gang var her ute. Du kan også krysse hele øya på stien.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her