Golden Globe Race

Mot en spennende avslutning

Med Susie Goodall i god behold er det kampen om å bli først i mål som gjelder

Publisert Sist oppdatert

 

Dette intervjuet et gjort ved pitstop i Hobart på Tasmania der van den Heede fikk avlevert bilder og møtte siviluasjonen. Da hadde han seilt i 97 dager. Nå har han seilt i 162 og spår målgang rundt 18. januar.

Avstanden mellom ledende Jean-Luc van den Heede og Mark Slats er nå redusert til 1040 nautiske mil, med henholdsvis 4864 og 5904 nm igjen å seile. I tillegg skal van den Heede ha en tidsstraff på 18 timer for å benytte satellit telefonen ureglmentert. Om franskmannen holder 5 knop i snitt for resten av seilasen må hollandske Slats seile 5.85 knop for å nå ham igjen.  

Helt åpent

Hvem som vil vinne racet er helt åpent, gitt at førstnevnte ikke tør å presse riggen for hardt etter at han tidligere i racet fikk rigghavari etter å ha gjort kollbøtte i Stillehavet. Van den Heede er særlig sårbar om vinden kommer forenom tvers. Det vil utsette masten for slag, hans nødreparasjon være utsatt og han vil være glad for å komme i mål med riggen inntakt. Slats, på den andre siden, vil nå satse alt han kan, og særlig på kryss vil han ha en fordel. Mens van den Heede har sine forseil på rull, har Slats sine på kroker. Det gir mindre motstand.

Værmeldingen kan se ut som om det er van den Heede som får de beste forholdene de neste dagene med rom slør, mens Slats må krysse i vekslende vind. Når båtene når stillebeltet nord for Brasil deles det ut nye kort. Det kan bli en spennende avslutning.

Vindkart for Atlanteren
Vindkart for Atlanteren