NAVIGASJON OG SJØMANNSKAP

Trygg seilas i verdens mest forblåste hjørne

Værdata fra satellitt hjalp norske langturseilere fra Fransk Polynesia i Stillehavet via verdens mest forblåste og ustabile seilingsområder til Chile og Kapp Horn.

Publisert Sist oppdatert

Det er oktober 2018 og vi er på langtur. Vi er Marianne Vasaasen og Kolbjørn Østhaug. Vi seiler en Jeanneau Sun Legend. Hun seiler under navnet «Impuls», er 41 fot lang og ble bygget i 1986. Vi logget utseiling fra Oslo 1. september 2015. Turen startet som en jordomseiling vestover, men halvveis rundt jorda snudde vi og seilte østover. Seilasen har tatt oss sørover langs Europas Atlanterhavskyst, til Marokko, Kanariøyene, Karibia, over Det karibiske hav og gjennom Panamakanalen til Fransk Polynesia. Der snudde vi og seilte østover til Chile.

Frem til Fransk Polynesia bestemte vi seilruten på bakgrunn av dominerende strøm- og vindretninger og værmeldinger som vi lastet ned fra internett når vi var i land. Dette har ført til at vi har unngått de verste værforholdene og vi har måttet seile på den vinden som var, uten å vite om det var mer fordelaktig vind i nærheten av der vi seilte.

Ruten fra Fransk Polynesia til Chile vil videre føre oss rundt Kapp Horn. Dette er en rute som tar en gjennom et av verdens mest ustabile og forblåste seilområder, «the Roaring Forties« (brølende) og «the Furious Fifties» (rasende). Vi valgte derfor å utsette reisen fra Tahiti, vårt siste stopp i Fransk Polynesia, inntil vi hadde mulighet til å laste ned værdata via satellitt om bord på «Impuls».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS