Halvparten ute av Vendée Globe

Med tre havarier i romjulen er det bare 15 igjen av de 30 båtene som startet soloseilasen jorden rundt i november

Publisert

Den siste som måtte kaste inn håndkledet er Jean-Pierre Dick som for annen gang traff et flytende objekt og fikk ødelagt roret. Etter etter tilsvarende uhell før jul da han ledet seilasen klarte han å foreta en nødreparasjon i smult vann i le av Australia. Det kostet ham ledelsen, men Dick som for ett år siden vant Barcelona World Race var i igjen på god vei til å seile seg oppover i feltet da uhellet rammet på nytt.

Ny kollisjon med ukjent gjenstand

Nyttårsaften traff båten igjen noe som fløt i vannet, trolig en isblokk, og igjen var det roret det gikk utover. Etter nøye avveininger besluttet Jean-Pierre Dick seg igår for å gi opp regattaen. Han befant seg da 1700 nm syd for Fransk Polynesia, 2700 nm vest nord vest for Kapp Horn og 1800 nm sørøst for New Zealand. Hvor han kommer til å søke havn er ennå ikke avgjort.

Også Josse er ute

Tidligere i romjulen var det også over for Sebastien Josse, også han en av favorittene og som lenge ledet seilasen da båtene enda befant seg i Atlanterhavet, Etter en kraftig knockdown fikk også han stor skade på roret som viste seg å være for omfattende til å reparare i rom sjø. Josse som var skipper på ABN Amro Two i det siste Volvo Ocean Race var i likhet med Jean-Pierre Dick, Löick Peyron og Mike Golding, de to sistnevnte med mastebrudd, blant favorittene som har måttet gi seg hittil i Vendée Globe regattaen, en av klassikerne i internasjonal havseilas,

Riggskader for Hatfield

Den tredje som røk ut rett før nyttår, var canadieren Derek Hatfield som etter en megabroach brakk to salingshorn og mange av spilene i storseilet. Han er nå på vei til Hobart på Tasmania og har 300 nm igjen å seile før han kan sette føttene på fast grunn, ventelig i løpet av søndagen.

Mistet kontakt med båten

Franskmannen Yann Elies som rett før jul ble evakuert fra sin USD 6 millioners båt etter å ha brukket lårbenet og flere ribben da han ble truffet av massivt vann under arbeid på fordekket er nå fraktet til sykehus der han skal undergå seks ukers hvile før han kan ta fatt på seks måneders fysioterapi. Båten som ble fortlatt i havet og som etter planen skulle plukkes opp av et reservemannskap har nå sluttet å sende posisjonssignaler og mannskaper har derfor ingen mulighet til å finne båten hvis skjebne derfor er høyst uviss.

Desjoyeaux stadig i front

Foran i feltet har Michel Desjoyeaux stadig ledelsen, men rivalen og vennen Roland Jourdain ligger kun ca 60 nm bak. Det er som intet å regne i denne seilasen og når båtene nærmer seg Kapp Horn som ventelig passeres i løpet av et par døgn kan ledelsen ha skrumpet betraktelig. Også Jean Le Cam som ble nr. 2 i det siste Vendée Globe ligger innfor rekkevidde. Det gjør også Armel LeCléac´h og vinneren fra 2005 Vincent Rioux, mens Samantha Davies som seiler i Rioux´ vinnerbåt fra dengang, ligger på en imponerende 6. plass.

Powered by Labrador CMS