Havn for havn i greske Blue Cup

Blue Cup er en uformell kombinert regatta- og ferieuke, som seiles med Beneteau turbåter fra havn til havn i den saroniske bukten utenfor Athen. Nærmere halvparten av de 45 båtene har norsk mannskap om bord.

Publisert

HØSTBAD: Ermionis klare vann holder fortsatt 22 grader i disse dager, selv om nettene kan bli kalde på land.

Blue Cup-seilasen arrangeres hvert år i slutten av oktober, og er i år  den 21. i rekken. Turregattaen foregår i  Den saroniske bukten, og starter med turseilas fra Alimos marina i Kalamaki, 35 kilometer fra Athens internasjonale flyplass. Første dagen er det 30 nm fri turseilas til Palea Epidavros, hvor det er offisiell velkomstmiddag, skippermøte og lokal underholdning på menyen.  Alle båter er rigget for charterseiling, og har ikke tilgang til spinnaker eller gennaker. Nivået blant deltakerne varierer fra erfarne regattaseilere til eventyrlystne voksne uten tidligere båterfaring.

Methana

Første regattalegg er på 15 nm og går fra Epidavros til den lille byen Methana,hvor det er mottakelse med lokale småretter og drikke.

Poros

Den vakre øya Poros er neste pitstop på turen, etter en dagsetappe på 12 nm. Med flere bortgjemte strender, kafeer og en bebyggelse som kunne vært hentet rett ut fra kulissene til Kardemommeby er dette en av turens største høydepunkt. For de norske seilerne er restauranten Oasis blitt stamstedet.

Utseilingen i det trange sundet mellom Poros og fastlandet er blant seilasen fineste.

Ermioni

Den tredje dagsetappen mellom Poros og Ermioni er seilasens lengste dagsetappe, på til sammen 19,7 nm. Ermioni er en liten landsby i Argolis på Peloponnes med to gjestehavner, en ytre havn mot øya Hydra, og en beskyttet havn på innsiden av byen.

Porto Heli

Siste etappe  er på 19 nm og seiles til Porto Heli. Her avsluttes regattaen, med premieutdeling for seiling og beste kostyme under avskjedsmiddagen.

Hydra

De siste to dagene er satt av til fri seiling. De fleste velger å seile til Hydra, hvor eslene fortsatt har regien på den ellers billøse øya. Her arrangeres det også rorregatta med gummijoller hvis været er ok.

Årets seilas

Vindmessig startet Beneteau-regattaen i stilleste laget. De to første dagsetappene, fra Epidavros  til Methana, og Methana til Poros, ble forsøkt gjennomført under tilnærmet vindstille forhold. Ettersom ingen av båtene rakk mållinjen innen makstiden, sto fortsatt alle båtene med DNF halvveis inn i den fire dager lange seiluken som arrangeres av den greske charter- og Beneteau-forhandleren Vernicos Yachts.

Onsdagen våknet vi imidlertid til noen ytters svake vindpust ved havnen i Poros, som til store seilglede viste seg øke på etterhvert som vi nærmet oss starttidspunktet. Brisen var kommet for å bli, og det ble avviklet to seilaser på vei til neste idylliske "kardemommeby"-lignende havn, som var landsbyen Ermioni.

Siste dagen logget vi inntil 18-24 knops vind om bord Arne Christensens Oceanis 46  med "Team Gale". Regattaen ble dermed avsluttet med ytterligere to seilasen den siste dagen; først trekantbane-seilas og til slutt turseilas den siste havnen, som er Porto Heli/Porto Cheli.

Blue Cup 2012 blir den 22. i rekken og arrangeres i perioden 27.10 – 04.11.

Mer om Blue Cup på Facebook

Se flere bilder fra Blue Cup ved å klikke på linken under