Minitest: Hengekøye

Perfekt overnatting i det fri

Åpen båt og overnattingstur? Den lille skepsisen om å sove i banan ble satt på prøve.

Publisert
STRANDHUGG: Med Pioner 17 Multi på tur.

I vår langtest av en Pioner 17 Multi sier det seg selv at det er begrenset med overnattingsmuligheter i båten, selv om det også faktisk er mulig med litt kreativitet på det store dekket. Men med to voksne og to barn på tur er overnatting på land langt mer praktisk.

Årets store hit er hengekøyer. Det var med stor utfordring vi litt for seint på sommeren begynte jakten på hengekøyer. Mange er utsolgt, men etter litt hengekøyejakt på Finn kom vi over en type hengekøye vi straks ser har mange praktiske løsninger. Det viser seg å være hengekøyer fra CampNord som er et helt nyoppstartet norsk merke, med base i Tønsberg.

– Vi ønsker å tilby hengekøyer i god kvalitet og med praktisk tilbehør som gjør turen til en suksess, selv for nybegynnere, forteller Ingrid Marie Log. Perfekt for oss. Vi er ferske i gamet, og kjøper straks fire varianter. Egentlig hadde Båtmagasinet i år tenkt å lage en hengekøyetest, men bare to av seks leverandører tok seg tid til å svare på forsommeren. Alle vil ha hengekøyer, og pågangen var trolig stor.

Øy rik på historie

Vi tok Pioneren til Kommersøya utenfor Holmestrand. Den er omtrent 400 meter på det bredeste, 2700 meter lang og har et areal på 0,7 kvadratkilometer. Her er dett tidligere drevet jordbruk på øya fra 1300-tallet og fram til cirka 1950. Det meste av øya er i dag vernet som naturreservat. Og vi finner med det trær som egner seg til vårt formål, mer enn nok til våre fire hengekøyer. Denne lille øya er rik på historie, og stedet vi har funnet har vært en tidligere utskipningshavn. Her ble marmor fra øya skipet til både Marmorkirken og det kongelige slott i København. Spor etter kalkbrenning finnes det også på øya, og den er i dag en botanikers eldorado med sin rike flora.

Praktisk

Da vi begynte å sette opp hengekøyene begynte det allerede å bli mørkt. Men de holder hva de lover. Sterke bånd med flere løkker gjør det svært enkelt å få opp hengekøyene, selv om det er ganske så variable avstander mellom trærne vi har funnet til alle fire. Karabinene fremstår også i god kvalitet. De festes da altså i valgfri løkke, som også er litt gummibelagt så de sitter ekstra godt rundt treet.

KVALITET: Karabinkroker og sterke bånd som kan tilpasses etter behov.

På et øyeblikk er hengekøyene oppe. De har også myggnetting, som løftes med to medfølgende tau til de samme trærne vi har hengt opp hengekøyene. Vil vi ha uten myggnetting er det så enkelt som å snu hengekøya, at nettet ligger på undersiden. Det fungerer overraskende bra, uten at noe henger løst mot bakken. Oppbevaringsbagen er sydd fast i hengekøya, og fungerer som en praktisk lomme på siden. I tillegg er det lomme for den etter hvert uunnværlige mobilen på innsiden av køya. Her har CampNord klart å laget en komplett løsning til en hyggelig pris.

PRAKTISK: Myggnettingen følger med.
UTEN MYGGNETTING: Her er myggnettingen på undersiden av hengekøya.

Ville blitt en sekser

Vi var så fornøyd at vi tok kontakt med produsenten etter å ha prøvd hengekøya, som koster 599 kroner.

– Etterspørselen har vært stor, men vi får inn nye hengekøyer i begynnelsen av august, forteller Ingrid Marie Log.

Skulle vi brukt terningkast hadde det her blitt en sekser, men vi må da også si at vi ikke har så mye erfaring med andre hengekøyer. Men de komplette og praktiske løsningene er noe vi ikke har sett hos andre leverandører i jakten på hengekøyer.

Også er det da selve opplevelsen, det å sove i hengekøye. Selv var undertegnede skeptisk til å sove som en banan, men det var det ingen begrunnelse for. Bare det å sovne og se opp i tretoppene og himmelen, høre på livet på sjøen fra andre båtfolk som koser seg... Kan det bli bedre? Joda, det å våkne til fuglekvitter og nesten skyfri himmel, da er det komplett. Selv om du har båt med lugar er dette noe du absolutt bør prøve.

SOMMERKVELD: Øyeblikkene man ser fram til resten av sesongen.