Stavanger Seilforening

LANGØY: Foruten hytten har Langøy en god brygge og flere flytebrygger. Plassen er forbeholdt foreningens medlemmer og langveisfarende seilere.

Ryfylke og Sunnhordland er et paradis for ferieseiling

Ferieseiling i nærområdet er slett ikke noe dårlige alternativ for regattasugne stavangerseilere.

Publisert Sist oppdatert

Seiling innaskjærs har i alle år vært en viktig del av ferien, og heldigvis var dette noe vi kunne gjøre til tross for Korona-virus og -restriksjoner overalt – også innenlands. Det viste seg for vår del at ferieseiling i nære farvann slett ikke er noe dårlig alternativ – uavhengig av om det raser en pandemi ute i verden eller ikke.

Vi kjenner til flere som har seilt mye lenger, både langs kysten og i utlandet, også i 2020. Slike seilaser fremstår som både interessante og spennende. Ingenting galt med det, men for oss var det noe vi ikke ville gi oss i kast med. Seiling på sørlandskysten ble også vurdert. Flotte havner og jevnt over bedre vær frister, men vi fryktet at det kunne bli en enda større opphopning av båter der både fra øst og vest når «alle» med båt skulle feriere innenlands.

Derfor besluttet vi å holde oss i nære farvann, som for vår del strekker seg fra Ryfylke til Sunnhordland. Her har vi vært mange ganger tidligere, men betrakter likevel ikke mulighetene for oppbrukt. Det finnes mange flotte farvann og havner i vår egen bakgård. Å nevne alle mulighetene vil falle utenfor rammen av en liten artikkel i Krabben, så jeg begrenser meg derfor til å gi korte kommentarer til noen ganske få:

PERLER: Steder i Rogaland og Sunnhordaland omtalt i artiklen.

Langøy

Alle som er medlem i Stavanger Seilforening regner jeg nesten med har vært i land på foreningens egen øy – Langøy. Øyen har vært i foreningens eie siden 1917, og er med rette beskrevet av mange som en perle i Ryfylke.

HAVGAPET: Kvitsøy ligger vest for Stavanger.

Kvitsøy

Kvitsøy bør også være kjent av de fleste i regionen. Mest vanlig er det å fortøye båten i Ydstebøhavn, men vi har også hatt glede av den lille bryggen til Friluftsrådet som ligger forbi fergekaien og før Ydstebøhavn. Det finnes selvsagt også en mengde andre flotte havnemuligheter på Kvitsøy, foruten utallige turalternativer til fots eller på sykkel.

JELSA:Få på Jelsa, og her ligger vi omtrent helt alene midt i fellesferien.

Jelsa

Jelsa har i mange år vært en havn vi må besøke i løpet av sesongen. Begrenset antall gjesteplasser, men vi har likevel alltid funnet plass bak moloen. Flott badestrand og mange små sommerboliger som opprinnelig har vært husmannsplasser. I 2020 besteg vi Junkervarden, som er høyeste topp (514 moh) i Jelsaheiene.

Skudeneshavn

Skudeneshavn blir vi aldri lei av å stikke innom. Særdeles sjarmerende innseiling og godt skjermet havn midt i bebyggelsen. Ofte mange båter, men alltid plass til en til. På land finnes muligheter for tur både til fots eller sykkel, eller et trivelig restaurantbesøk.

Røvær

Over Boknafjorden og nordvest for Karmøy ligger Røvær. Også dette er en flott havn med god kapasitet og -skjerming for vind og bølger. Fine turmuligheter, og Røvær er berømt for sine «Røværs-komler» som serveres i den lokale restauranten.

Utsira

Rett vest for Karmøy ligger Utsira. Her er det havn i sør og nord på øya. Det mest vanlige er å velge havn utfra vindretningen, og det er viktig fordi på Utsira blåser det mye. Imidlertid er det veldig flott her når det ikke blåser kuling, og det er en fin tur til fots å gå fra Sørvikvågen til Nordvik eller omvendt.

Espevær

Beveger vi oss videre nord, og over Sletta, finner vi Espevær. Studer kart og merking nøye så finner man tettstedet og en god havn midt i øygruppen. Det er ofte mye båter, men nesten alltid plass til en til. På Espevær fikk vi i sommer en kulinarisk opplevelse på «Gamle posten». Rift om bordene her så forhåndsbestilling anbefales.

Brandasund

Siste stopp før Selbjørnsfjorden er Brandasund. Også her en sjarmerende havn, ofte ledig plass og rimelige priser. Her kan man få seg en fin fottur til «Nille på Skjæret», eller en enkel bestigning opp til Brandasundssåta. En halvliter på Fabrikkloftet gjør også godt etter en lang dag på sjøen.

Havna – på tur langs norskekysten

Bekkjarvik

Rett over fjorden fra Brandasund ligger Bekkjarvik. Kjent for sitt gjestgiveri med aner tilbake til Christian IV, og i dag med premiert kokk og førsteklasses restaurant. God kapasitet i havnen, med nyere molo og flytebrygger. Jeg synes likevel at den gamle opprinnelige havnen er å foretrekke, men der er det ofte fullt i sesongen.

Os

Vi besøkte for første gang i fjor sommer Os. Havnen, som tidligere var ganske åpen mot sør, er nå langt bedre skjermet med ny molo. Mange muligheter for tur og flott kulturhus.

Våge, Tysnes

Også her en fin gjestehavn av nyere dato. Mange tilbud på land, bl.a. restaurant som vi besøkte, og fikk med oss i sommer litt tilfeldig en konsert med Morten Abel.

Rosendal

Solid og god havn i Rosendal. Mange båter, men alltid plass til en til. Denne brygge-plassen var merket «Hermann Friele», men han var heldigvis ikke til stede.

Rosendal er gjennom årene blitt en favoritt for oss. Veien fra Våge gikk gjennom Godøysund med sitt gamle ærverdige, men akk så forfalne, hotell, og videre gjennom Lukksund. Alltid mange båter i Rosendal, men vi har til dags dato alltid funnet plass. Besøk på Baroniet er et «must», men det finnes også fine turstier, hoteller og ellers utallige muligheter.

Dette er, som nevnt, bare et lite utvalg av lokale steder som kan være verdt et besøk. Mange er ikke nevnt, men er ikke dårlige alternativer av den grunn – f.eks. Skartveit, Helgøysund, Nedstrand, Økstra, Erfjord og veldig mange flere. Jeg har heller ikke gått inn i muligheten å ligge for eget anker i frihavn. Vi gjorde det mye før, men etter hvert som pensjonsalderen har innhentet oss er det ikke ofte vi gjør det lenger.

Vi håper selvsagt at sommeren 2021 blir ferdig vaksinert og virusfri. Håper videre at været kan vise seg fra sin beste side, for da finnes det ikke noe sted jeg heller vil være enn i Ryfylke og Sunnhordland!

Eriksholmen er den minste av de bosatte øyene (egentlig en holme) i øygruppen Sjernarøyane Finnøy kommune i Rogaland. Eriksholmen er knyttet sammen med Kyrkjøy og Aubø ved broer, som ble åpnet for trafikk i 1979.