Høstcup med stor Finnjolle-klasse
Høstcup med stor Finnjolle-klasse

Høstcup med stor Finnjolle-klasse

Bærum Høstcup kan skilte med noe så uvanlig som en stor Finnjolle-klasse.

Publisert

Bærum Høstcup har i en årrekke markert slutten på den «offisielle» regattasesongen i Oslofjorden. Det blir seilt på Holtekilen og det blir seilt om store pokaler. Det er mye tradisjon i Bærum Høstcup, derfor har det også gjerne vært mange tradisjonsrike klasser som har stilt til start. For ikke mange år siden var for eksempel OK-jollen, som man ellers sjelden ser på en regattabane, en respektabel klasse i Bærum Høstcup.

STOR FINNJOLLE-KLASSE. I år er det Finnjolle-klassen som ser ut til å blomstre sammen med høstfargene i Holtekilen. Foreløpig er syv båter påmeldt, men Tom Skjønberg i Bærum Seilforening kan fortelle til SEILmagasinet at de kanskje blir flere.

– Vi håper på en dansk deltager og kanskje to jolleseilere fra Bergen. Kan hende kommer det flere fra Sverige også, sier han.

UNGT STJERNESKUDD. I spissen for de norske seilerne stiller det unge stjerneskuddet Anders Pedersen fra Drøbaksund som kan skilte med pall-plasseringer i både svensk og dansk Finnjolle-mesterskap i år. De øvrige seilerne på deltagerlisten er av eldre herkomst, blant annet den tidligere OL-deltageren Tom Skjønberg, som forsvarte Norges farger på Ontariosjøen i 1976.

COME BACK. I de siste to årene har han gjenopptatt Finnjolle-seilingen, og nylig vant han en tradisjonsrik regatta i Karlstad i Sverige som kalles Punch Cup.

– Det er en regatta der alle deltar i lånte Finnjoller som er rigget med dacronseil og aluminiumrigg. Vi var 25 seilere og arrangøren stilte med 10 båter som vi seilte med i heat. Der var det flere tidligere OL-seilere med og den svenske mesteren i Laser, forteller Tom Skjønberg, som tilslutt vant det hele.

Noe som han er like fornøyd med som han er overrasket over at han klarte.

TO ÅR. – Det er nok ikke bare å sette seg i en Finnjolle og tro at man har de gamle refleksene i ryggmargen. Først nå etter å ha gjenopptatt Finnjolle-seiling de siste to årene begynner jeg å få til rulleslagene, sier Skjønberg.

Det jobbes i det skjulte med å få fart på Finnjolle-klassen i Norge igjen og en av drivkreftene er Stein Førland fra Moss, som også stiller til start i Bærum Høstcup. Det kommer også seilere fra Molde og Stavanger.

MANGE JOLLEKLASSER. Bærum Høstcup har også de vanlige jolleklassene på programmet, og per i dag teller påmeldingen 2 båter i 29er, 2 i Europajolle, tilsammen 21 Optimister, 8 RS Feva, 4 Sniper, 2 Zoom8 og altså 7 Finnjoller.

Påmeldingsfristen løper ut 13. oktober (etteranmelding mot høyere startkontingent frem til 15. oktober). Påmelding og informasjon om regattaen finner du på Bærum Høstcups egen nettside.

https://www.seilmagasinet.no/?regatta=440