KOMMUNALE KAIER: I Nordre Bjørnsund er det foruten gjestebrygge ved leirskolen mange mindre flytebrygger som kan brukes av besøkende. Vågen kan ved første øyekast virke litt kronglete og grunn, men viser du varsomhet og følger merkingen er det trygt.
VANDRING: Ta deg tid til å vandre mellom de velholdte husene på den bilfrie øya. En gang budde det 5-600 mennesker her. I dag er Bjørnsund ettertraktet som feriested.
FISKEVÆRET BUD: På vei nordover er Bud den mest populære havnen, og her er det alltid mange som venter på å gå Hustadvika. Selve gjestehavnen består av flytebrygger rett bak moloen som beskytter stedet mot storhavet.
BERYKTET HAVSTREKNING: Hustadvika er et av de mest beryktede havstrekninger langs hele kysten, og ikke uten grunn. I greit vær og med god planlegging er det imidlertid ingen problem å gå her med småbåt.
ISBJØRNSTATUEN: Ta turen opp til isbjørnstatuen, som har fått en majestetisk plassering og som er Bjørnsunds symbol. I sin tid reist til minne om sjømenn som mistet livet på sjøen.
BJØRNSUND FYRSTASJON: Det kan anbefales å vandre opp til Bjørnsund fyrstasjon på Moøya. Herfra er det en fantastisk utsikt mot storhavet, Hustadvika, Bjørnsund og mot Ona.
KRISTIANSUND: De aller flest stopper i Kristiansund når de har kommet rundt Hustadvika, eller de ligger her i påvente av riktige forhold for å gå sørover. Og det er slett ikke dumt å ligge her noen dager, for Kristiansund er en meget trivelig by.
KRYKKJER: Stort sett hvert eneste gummidekk langs kaiene er okkupert av hekkende krykkjer.
GRIP FYR: På Bratthårskollen står Grip fyr, satt opp i 1888. Med en høyde på 47 meter over havflaten er det Norges høyeste og kaster lys over skumle skjær med navn som sier sitt: Djevelen, Hardskallen, Manndraperen og Presten.
FISKEVÆRET BUD: På vei nordover er Bud den mest populære havnen, og her er det alltid mange som venter på å gå Hustadvika. Om du må vente noen dager, så er det greit å ligge i det lille, vakre fiskeværet Bud. Her er spisesteder, butikker og alle ...
TRANGT: Leden gjennom Kusundet er smal og kronglete.
KREVER PLANLEGGING: Hustadvika kan tidvis by på tøffe forhold, men det er stort sett kurant å gå her med småbåt. Om du ikke har gått her før bør du legge en rute på forhånd. Du kan risikere at tåken kommer sigende.
STOPLELEIA: Stoplesundet er veldig trangt og innebærer noen meget krappe svinger. Det er imidlertid godt merket med utallige sjømerker, så ferden gjennom her er trygg ? om sikten er god.
KUSUNDET: Selv om det er en omvei vil vi anbefale turen gjennom det trange Kusundet. Visstnok heter det så fordi det er så trangt at kyrne beiter på begge sider av leia. Det er fascinerende å gå fra det tøffe farvannet ved Hustadvika og plutselig ...

Hyggelige havner ved Hustadvika

Farvannet er urent og værforholdene barske. Hustadvika kan være som en frådende kjeft, full av huggtenner som vil mose deg i filler og svelge restene. På fine dager er det en fantastisk seilas i naturskjønne omgivelser.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes mange fine havner på begge sider av Hustadvika, men det mest vanlige er å gå fra Bud til Kristiansund. Begge disse stedene har gode havneforhold om man må ligge på været noen dager. De har også alle fasiliteter, som butikker, restauranter, drivstoff og så videre.

Strekningen mellom Bud og Kristiansund er på rundt 30 nautiske mil, alt ettersom hvilke rute man velger. Mellom Bud og Grip er det cirka 10 nautiske mil lengre. Sammen med Stad er Hustadvika blant de mest beryktede havstrekkene i landet som mange småbåtfolk kvier seg for. Stad er ofte værutsatt, men strekket er navigasjonsmessig enklere enn Hustadvika.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER