Hva skjer med America´s Cup?

Pokalforsvarer Societé Nautique de Geneve (SNG) har berammet de 33 seilaser om America´s Cup til emiratet Ras al-Khamaih i februar 2010 og har allerede installert seg med båt og utstyr. Ikke uventet protesterer utfordrerne.

Publisert

Bildet over viser Alinghi 5

Helt siden SNG lot den spanske nyopprettede seilforeningen Club Nautico Espanol de Vela (CNEV) fikk rollen som hovedutfordrer (Challenger of Record) har alt som har med de neste seilasene om America´s Cup å gjøre vært en sak for advokater og rettsalene. Etter at retten underkjente CNEVs rolle og Larry Ellisons Golden Gate Yacht Club ble insatt som Challenger of Record har pokalens fremtid vært låst gjennom en evig rekke av rettstvister.

Larry Ellsions BMW Oracle Racing som aldri tidligere har kommet lengre enn til en semifinale i utforedrernes kvalifisering, Louis Vuitton Cup har nå ved rettens vei tiltvunget seg en Deed of Gift (DOG) match, der de 33. seilaser om America´s Cup skal avgjøres mellom utfordrer og forsvarer direkte i en match der den første med to seire vinner pokalen. Denne matchen er berammet til februar 2010 og skal seiles i 90 fots flerskrogsbåter. BMW Oracle har bygget en trimaran som de i lengre tid har testet utenfor vestkysten av USA, mens Alinghi satser på en katamaran og har trent på Genfersjøen og i Genoa før teamet nylig etablerte seg i Ras al-Khameih.

En rettsavgjørelse av 7.april i år gir pokalforsvarer Alinghi rett til å beramme seilasene til Valencia eller hvor de ellers måtte finne det hensiktsmessig. Valget som ble annonsert innenfor tidsfristen 8. august falt på emiratstaten Ras al-Khakeih, ca 70 km fra Dubai og nær grensen til Iran.

Ellisons klubb, Golden Gate YC forbeholdt seg umiddelbart retten til å kreve en annen arena for cupen og båberopte seg Deed of Gift som forutsetter at det med unntak av Valencia må seiles på den sørlige halvkule i tidsrommet mellom 1 november og 1. maI. Ras al-Khaimai ligger nord for Ekvator. I tillegg oppgir amerikanerne sikkerhetsrisikoen ved å seile tett ved grensen til Iran og faren for terrorangrep fra Al-Quaida som lett kan nå regattabanene med speedbåter eller småfly.

Et 14 siders prosesskrift er nå innlevert til New Yorks Supreme Court og høring er berammet til 27. oktober. Det er ventet et retten kan komme med sin kjennelse umiddelbart.

Powered by Labrador CMS