Hvem er raskest rundt jorden??

30 seilere fra 10 nasjoner er klare for jorden rundt-seilas uten stopp.

Publisert Sist oppdatert

Stadig raskere

Titouan Lamazou, vinneren i 1989, brukte 109 døgn og 8 timer på racet. Vinneren i 1992 brukte litt lengre tid, men siden den gangen har seilerne kappet ned på antall seildøgn i hver runde. François Gabart, som vant racet i 2012/13, seilte jorden rundt en måned raskere enn vinneren for 27 år siden. Gabart holdt en snittfart på 11,7 knop. Vinneren i 1989 holdt en snittfart på 8,3 knop.

I år vil det stille seks helt nye båter. Alle disse båtene er designet av VLPL-Verdier. Beregninger viser at disse båtene med foiler vil seile fem døgn raskere rundt jorden. Det betyr under 70 døgn. Gjennomsnittsfarten vil være på 13 knop. I realiteten er farten enda høyere fordi båtene aldri seiler korteste vei.

Foilene bidrar til løft og stabilitet. Løftet gjør at båten får en dynamisk vekt på nær null, noe som gir mindre våt flate og motstand. Foilene gir fordeler på slør, men gir ikke like god effekt mot avdrift på kryss. Det sies at båtens bevegelser gjennom bølgene blir roligere med foiler. Men også båter uten foiler kan seile fort. Vincent Riou har notert en toppfart på 33 knop med sin litt eldre «PRB».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her