Hvem vinner Færderseilasen?

Færderseilasen har mange eksperter. Seilere kommer igjen i år etter år og selv om det bare er en kappseilasen i året, er det gjevt å gjøre det bra nettopp i denne seilasen. Lite vind i sikte favoriserer dem som kan lukte vinden og som følger med på strømkantringene.

Publisert

I Grand Prix klassen i år teller bare tre båter, Knut Frostad er skipper på Morten Bergesens «Nariida», en Wally 105. Det er en tung båt som i lett vind neppe har mye å stille lopp med mot Ericssons VO70 som har Thomas Blixt og Magnus Olsson ombord.

Av de klassiske trebåtene må vi igjen regne med «Carmen» 8 meteren som vant den første Færderseilasen for 60 år siden. Båten eksellerer i lett vind og kan bli uslåelig. Regn også med 12 meteren «Vema» der den gamle OL seileren Odd Roar Lofterød sitter til rors.

Fenix klassen teller 21 båter og har tradisjonelt vært dominert av Tønsbergseilere. Far og sønn Schøyen er gjerne i toppen i denne klassen og det ville overraske oss om ikke en av dem var med i toppen i år også.

«Ifnot» med Terje Johannessen er en av flere favorittrer i IF klasssen som igjen er blant de største entypeklassene med 32 båter. Magne Fagerhol er et annet kjent navn i klassen.

Ifjor var Ole Martin Vordahls Seacart 30 suverent raskest av samtlige i Færderseilasen. Den kan bli det igjen, men med et LYS tall på 1.92 er båten ikke sikret seieren på korrigert tid. Regn derfor også med Jan Kristian Vedeler i sin Dragonfly 25, «Sjaman».

First 41.7 blir en spennende klasse med 17 deltakere. Her kan mange vinne, en av dem er svensken Bengt Falchenberg, seilmakeren fra Gøteborg. Av norske båter holder vi på trioen Jan Erik Ruud, Tore Kandahl og Elling Rishoff.

IMS klassen er skuffende liten med 13 båter. Espen Guttormsen stiller med kollegar fra Norges Seilforbund i en IMX-40 og møter først og fremst Kong Harald i 50 foteren «Fram XV». Spennende blir det å se hvordan de nye X-41 og Thor J. Furuholmens X-55 greier å hevde seg blant disse, På den siste er Eivind Melleby med som taktiker og TV2s senkveld vert Harald Rønneberg skal gi seg ut på flere ting han ikke kan. Eller kan han? Finn ut når et ekspertpanel der han og Thomas Numme deltar skal være med å analysrere årets Færderseilas etter innkomst lørdag.

I LYS 1.35-1.38  finner vi blant andre Hans Wang i Dufour 44 i spisssen for fire søsterbåter. Pål Stiansen i X-43 er også et hett navn i denn klassen.

Einar Sisseners Grand Soleil 42 GP blir en svært spennende debutant i årets Færderseilas, som vanlig med Peer Moberg til rors. At Moberg måtte droppe det langt viktigere EM for Finnjolle for også å seile båten hjem for eieren gjør at han forhåpentligvis har fått vendt seg til båten med LYS 1.62, et uvanlig høyt tall for en 42 foter.

Erling Landsverk er en rev i 11 meter og med sin kjennskap til Oslofjorden er han vår favoritt i årets Færderseilas.

LYS R40 er en av regattaeans mest interessante med 43 deltakere.  «Ille Moro», Ludvig Daae er konkurransemann som få og vil nok kjempe hardt for å holde de andre Bavaria 42 match, diverse X-er og fire J/båter bak seg.

Den største klassen i årets regatta er LYS R36 med mange spennende båter. Andreas S.T.Brunvoll med sin nye Seaquest 36 og Steinar Bang med Archambault 35 debuterer begge i Færdern og begge disse båttypene har oppnådd så gode resultater i andre regattaer at det virkelig blir spennende å se hva de duger til her. Geir Dahl Andersen med First 34.7 med LYS 1.28 stiller også i denne klassen, mens to søsterbåter deltar i LYS R33 med det samme LYS tallet. Det er pussig. Av fire X-35 i denne klassen kan Dag Usterud gjøre det hett for hvem som helst.

Pål Bratbak og kona Pauline er ivrige Færderseiere. Ifjor hadde de med seg fullt av barn. De er alltid å regne med, det samme er Andreas Wettre i «Bilbo».

Superraske «Bris» JS9000 med Knut Hjeltnes bør med 1.32 i LYS være først i mål, men her er deltakelse tøff, Regn med Bjørn Lofterød i First 34.7, et kobbel Dufour 34, og mange X-332 med Nils Kamfjord i spissen.

Expressklassen har falt ut av Færderprogrammet, men ifølge innholdsfortegnelsen deltar 46 båter i denne populære klassen. Ifjor ble det svensk seier i denne klassen.

Følg tracking av utvalgte båter her.

Seilas.no gir bringer fortløpende nyheter fra Færderseilasen fra start til mål. Følg med på plasseringer, vindskift og annet som skjer under seilasen.

Powered by Labrador CMS