Hvor i hule havet seiler alle båtene?

Rundt regnet 8000 båter seiler til enhver tid på jordomseiling rundt om på kloden. Den anslår langturlegenden Jimmy Cornell, som har sjekket besøkstallene i alle verdens største havner. Det er en nedgang i antall båter på ca. 20 prosent siden 2010.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2010, da jeg foretok min forrige undersøkelse om hvor i verden seilere på langtur seiler, er verden blitt konfrontert med to store fenomener som har påvirket bevegelsesmønsteret – både på kort og lang sikt.

De politiske urolighetene i Midtøsten og Nord-Afrika har påvirket såvel seilingen i Middelhavet som seilingen gjennom Rødehavet og den nordlige delen av Det indiske hav. Men mens dette er regionale effekter, har derimot konsekvensene av klimaendringene betydning for seiling over hele verden. Det globale været i 2015 ble dessuten påvirket av en forlenget periode av værfenomenet El Nino. Dette forverret ikke minst forholdene i den nordvestre delen av Stillehavet, som i 2015 opplevde minst en tyfon i hver eneste måned av året. Der er det ikke lenger noen sikker sesong å seile i – slik det var før.

Som i 2010, kontaktet jeg også i 2015 offisielle myndigheter i verdens viktigste og største turseilingshavner og seilområder. Fra dem har jeg fått offisielle statistikker når det gjelder besøk av båter fra ulike nasjoner som er på langtur.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS