Hvor i hule havet seiler alle båtene?

Rundt regnet 8000 båter seiler til enhver tid på jordomseiling rundt om på kloden. Den anslår langturlegenden Jimmy Cornell, som har sjekket besøkstallene i alle verdens største havner. Det er en nedgang i antall båter på ca. 20 prosent siden 2010.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2010, da jeg foretok min forrige undersøkelse om hvor i verden seilere på langtur seiler, er verden blitt konfrontert med to store fenomener som har påvirket bevegelsesmønsteret – både på kort og lang sikt.

De politiske urolighetene i Midtøsten og Nord-Afrika har påvirket såvel seilingen i Middelhavet som seilingen gjennom Rødehavet og den nordlige delen av Det indiske hav. Men mens dette er regionale effekter, har derimot konsekvensene av klimaendringene betydning for seiling over hele verden. Det globale været i 2015 ble dessuten påvirket av en forlenget periode av værfenomenet El Nino. Dette forverret ikke minst forholdene i den nordvestre delen av Stillehavet, som i 2015 opplevde minst en tyfon i hver eneste måned av året. Der er det ikke lenger noen sikker sesong å seile i – slik det var før.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER