Søk i arkivet

Marinen i fokus under Trebåtfestivalen

500 års-jubileumet til Marinen vil bli markert på Risør Trebåtfestival lørdag 7. august.

RISØR: Årets trebåtfestival vil blant annet markere Marinens 500-årsdag, mens barna får møte Tordenskiold.

Pressemelding:

Et historisk høydepunkt under årets trebåtfestival blir markeringen av marinejubileet med prosesjon, underholdning, seminar og aktiviteter lørdag 7. august. Barna får anledning til å treffe selveste Tordenskiold, som sikkert har en og annen overraskelse i sine blondebroderte ermer.

Klokken 12:30 starter en hstorisk prosesjon fra Holmen med blant annet mannskap fra Kanonjolla «Øster-Riisøer III», Riisøer Drillkorps, Christianssand Artillerie Compagnie og Arendal Borgerlige Militair. Det blir nedleggelse av krans på minnestøtta på Solsiden, og publikum er invitert til å delta i marsjen. Prosesjonen går gjennom hele festivalområdet før den ender opp ved marineutstillingene på Dampskipsbrygga.

På Dampskipsbrygga kan publikum ta gamle og nye marinefartøy i nærmere øyesyn. Sjøforsvaret vil være på plass med flere operative fartøy, og båter påmeldt festivalen med en særskilt tilknytning til marinehistorien blir også å finne her. Det kommer blant annet båter som var med på evakueringen av Dunkirk, samt fartøy som ble rekvirert av tyskerne – for så å bli senket av motstandsbevegelsen. En selvfølgelig hedersgjest blant båtene er «Øster-Riisøer III», en replika av en av kanonjollene som ble brukt under slaget ved Lyngør, nærmere bestemt under napoleonskrigene i 1812.
På brygga reises et stort telt dedikert markeringen, der marinemuseets informative utstilling blir å finne.

Mye å lære
Det blir en serie interessante foredrag for publikum i teltet fra klokken 14:00 lørdag, og det vil bli mulig å lære noe nytt om jubileet for alle:
Fartøysutviklingen fra leidangen til seilkrigsskipene på 1800-tallet ved Arne Johan Berg.
- "Frihetens seilas" - skipsførere fra Aust-Agder under 2. verdenskrig ved Kristen Taraldsen.
- Sjørforsvaret i et fredsperspektiv ved Per Lunden fra Aktive Fredsreiser.
- Peter Wessel Tordenskiold og piraten John Norcross: ”det kombinerte skuespill og foredrag”.

Barna møter Tordenskiold
Mens mor eller far får utvidet sine historiske horisonter inni jubileumsteltet, får barna treffe selveste Tordenskiold og piraten Norcross ute på Dampskipsbrygga. Disse legendariske figurene blir å finne ved ei rigget mast der de vokter en kiste med gullpenger og noen store kanonkuler. Det kan fort smelle både i kanoner og gamle våpen her, så selv de modigste barna bør stålsette seg før møtet med vår gamle marinehelt.
Det er Lars G Wessel Johnsen som skjuler seg bak Tordenskiolds parykk. Etternavnet Wessel avslører at han er av samme slekt som Peter Wessel, ja faktisk var stamfaren til Lars broren til Tordenskiold! Til daglig representerer han og og Kyrre Sæther ”Orlogstasjon Isegran 1684” et maritimt kulturelt aktivitetssenter med base i Kullboden på Isegran i Fredrikstad, som sist var i drift i 1686.

Trebåtfestivalen åpnes av forsvarsminister Grete Faremo.
Fredag 6. august kl 22:00: Nils Ole Oftebro leser Terje Vigen på Stangholmen fyr. Historiske tablåer ved fergeleiene.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen