HANDEL: Hanseatene var også i La Rochelle
MUSEUM: Det maritime museet i La Rochelle er verdt et besøk.
SOLO: «Joshua», båten til Bernard Moitessier.

Hyllest til havet og sjøfart

I La Rochelle er det et maritimt museum verdt å besøke. 

Publisert Sist oppdatert

Musee Maritime La Rochelle består av tre deler. Første del består av en innendørs utstilling som viser La Rochelles maritime utvikling. Fra vikingskip i middelalderen, til hansatiden. Byen var aldri en Hanse-by, men drev omfattende handel med tyskerne, sannsynligvis også med fisk fra Norge. 

Museet omfatter også det moderne båtlivet med utbygging av havneanlegget, og modeller av båter som blir bygget i området. 

Musee Maritime har i snitt 500 besøkende hver dag i høysesongen, men langt mindre nå som ferietiden er over. Museet er stengt fra november til april. Dessverre er alt på museet kun på fransk. 

VIKING: Første display i museet viser et vikingskip.
VÆR: «France 1 » ble bygget for å sende værobservasjoner fra Atlanterhavet inn til fastlandet.

Metrologisk skip

Den mest spennende delen av utstillingen er Meteorologiskipet «France1» Skipet var stasjonert ute i Atlanterhavet for å rapportere inn Meteorologiske data. Nærmest hele båten er åpen for publikum, og det gir et innblikk i hvordan det var å leve om bord under tøffe forhold. Båten var ute på tokt i 30 dager av gangen, 11 ganger i året fra 1958. 

Båten har diesel-elektrisk fremdrift hvor tre store maskiner produserte strøm til to elektriske motorer som ga fremdrift.

SOLO: Bernard Moitessier fortsatte å seile videre rundt jorda i stede for å gå i mål under Golden Globe, verdens første soloregatta.

I skipet er det også en bar og restaurant med hipt klientell. 

Fortsatte rundt jorda

Bernard Moitessier er en helt i Frankrike. Han deltok i Golden Globe, verdens første regatta jorda rundt non-stop, alene. Moitessier kunne ha vunnet regattaen, men snudde i Sør Atlanteren, på vei mot mål, og fortsatte østover i Sørishavet, i stedet for å gå i mål i England. Han stoppet ikke opp før han var i Stillehavet, og slo seg ned på en Stillehavsøy. Båtens hans, «Joshua» er en del av museet, men er også i aktiv bruk. Båten var ute å seile flere av dagene vi var å testet båter. 

Bernard Moitessier og «Joshua» er viet stor plass på Meteorologiskipet «France1».

NORSK: Rose of Risør er bygget i Risør etter Colin Archers tegninger.
OPEN60: For 25 år siden hadde ikke Open 60-båtene funnet formen enda.
SOLO: «Joshua», båten til Bernard Moitessier.

Samling klassiske båter

En lang rekke av klassiske båter inngår også i utstillingen. De ligger i bassenget museet disponerer. Båtene er privat eid, men ligger gratis mot at de markedsfører museet når de er i bruk. I samlingen inngår en Colin Archer bygget i Risør, samt en Folkebåt bygget i Sverige. 

Også i museet ligger Jean Luc van den HeedeOpen 60 som ble nummer tre i Vendee Globe 1989-90. Det var før værrutingen, hvor smale båter med kryssegenskaper kunne være til en fordel. Båten er også en ketch, som gjør den enklere å håndtere. 

Båten ble også brukt i Vendee Globe i 1997, da med Catherine Chabaud som skipper. 

 Jean Luc van den Heede fikk også bygget en større båt i aluminium som han brukte for å sette rekord feil vei rundt jorda, det vil si med vinden i mot. Også denne båten ligger i havnen inne i La Rochelle. Med «Adrien» brukte han 122 døgn i 2004, samme tid som han brukte på Vendee Globe i 89/90. Også «Adrien» er langsmal. 

MOTVIND: Jean Luc van den Heede satte rekord med denne båten med jordomseiling mot vest.