Mobiltelefon med en svært spennende nyhet for seilere

Vanligvis skriver ikke Seilmagasinet om lansering av iphone. Men, Iphone 14 som lanseres i dag har en funksjonalitet som er spesielt interessant for seilere.

Publisert Sist oppdatert

Med iPhone 14-modeller kan du sende nødmeldinger via satellitt til nødtjenester når du er ute av mobildekning. Funksjonaliteten heter “Emergency SOS”. Meldingene via satellitt skal hjelpe deg med å få kontakt med nødetatene når ingen andre måter å nå nødetatene er tilgjengelige. Hvis du ringer eller sender tekstmeldinger til nødetatene og ikke kan koble til fordi du er utenfor rekkevidden av mobil, vil iPhonen å koble deg til via satellitt til hjelpen du trenger.

Må søke satelitter

Under ideelle forhold med direkte utsikt over himmelen og horisonten, kan en melding over satellitt ta 15 sekunder å sende. Tilkoblingstiden påvirkes av omgivelsene, lengden på meldingen og statusen og tilgjengeligheten til satellittnettverket.

Den nye iPhone har ikke noe antenne egnet for satellitt. For å få kontakt med satellittene kreves det en app som hjelper deg med å peke mobilen mot satellittene. Løsningen blir dermed ikke like hendig som InReach.

Kun Nord-Amerika

For seilere er det alternativer som VHF, nødpeilesender og satellittkommunikasjon via Garmin Inreach eller Iridium som er mest aktuelt for å kunne tilkalle hjelp. Sistnevnte er kostbar og krever abonnement. Garmin InReach har en ren meldingsbasert satellittkommunikasjon som er et alternativ til Iridium, men som da kan sende og motta korte meldinger. Denne krever også abonnent.

Nød-SOS via satellitt vil være tilgjengelig med en iOS 16-programvareoppdatering som kommer i november 2022, og dessverre gjelder tjeneste foreløpig bare i USA og Canada.

.