Starlink har begynt salget i Norge

Starlink har startet salget i Norge tidligere enn forespeilet. Brukere i USA viser utstyret på båter med god internetthastighet.

Publisert Sist oppdatert

Høyhastighetsnett

Starlink skal gi gode hastigheter og stabil dekning i områder som i dag ikke har mulighet for internett. I følge tek.no var snitthastigheten hos amerikanske kunder forrige kvartal 105 Mbit/s ned og 12 Mbit/s opp. Signalene sendes via satellitt noe som medfører mer forsinkelse enn i fastnett og mobilnett, men foreløpige tall viser at Starlink er raskere enn andre satellitt-internettilbydere.

Starlink har så liten forsinkelse at det vil være uproblematisk å ha videokonferanse.

Første leveransene til norske kunder

I følge tek.no har Starlink-kunder fått tilsendt oppkoblingsutstyr som er en liten parabolantenne med stativ, strømforsyning og en WiFi-ruter. Utstyret koster i overkant av 6000 kroner. Månedsprisen for selve internettabonnementet er 1049 kroner.

Abonnementet er låst til én fast lokasjon som standard, men for 240 kroner måneden får man mulighet til å ta med seg utstyret. Da kan man få internettsignaler uansett hvor man ferdes innenfor dekningsområdet til Starlink. Sistnevnte er spesielt interessant for båteiere som ønsker tilgang til internett. I ulike diskusjonsgrupper på internett er det mange båteiere som har montert Starlink-utstyr på båter og har god dekning så lenge de er i havn, eller i nærheten av land. Dette er Starlink-utstyr som er ment for bobiler.

Eksempel på båteier som har installert Starlink
Eksempel på båteier som har installert Starlink

Kan bli en ny hverdag for langturseilere

Starlink Maritime er ustyr ment for oljerigger, handelsfartøy og store yachter. Etableringskostnadene er solide 10000 dollar og månedlig abonnement fra 5000 dollar. Elon Musk har tidligere uttalt at det vil være relativt enkelt å tilby internett til en seilbåt midt i Stillehavet. Dette på spørsmål fra en havseiler som ønsket å være online i forbindelse med undervisning av barn i skolealder.

Det er mange gode anmeldelser av Starlink, og kundene virker å være fornøyd. Den raske utviklingen, og nå at vi kan kjøpe Starlink-utstyr i Norge, gjør at det er håp om at seilere kan være tilkoblet internett i store deler av verden i løpet av 2023.

.