Test fra arkivet: Sun Odyssey 40.3

40.3 på kryss utenfor Marseilles.
40.3 på kryss utenfor Marseilles.

Seilglede fra Jeanneau

Sun Odyssey 40.3 følger opp suksessen til 35 og 37 og tilbyr mer plass og mer fart.

Publisert Sist oppdatert

Henrich Nissen-Lie var i Frankrike for 17 år siden og seilte Sun Odyssey 49 og Sun Odyssey 40.3 i Frankrike. Testen ble publisert som en sak i Seilas 4-2004, men her deler vi den opp i to saker, en for hver båt og suppler med flere bilder.

Vi henter frem en test fra vårt arkiv hver uke og får dem digitalisert til vårt testarkiv. Sakene blir liggende åpne i en uke.

Dette er båten som fikk mange norske eiere av Sun Odyssey 35 og 37 til å reise til båtutstillingen i Paris før jul. Her får man nemlig alle «trefotsykens» krav innfridd, så vel med hensyn til bedre plass overalt som mer fart og større komfort. 40 foteren kan leveres med tre lugarer og to bad, og har doble ratt. Båten er ikke større enn at den lett seiles av mann og kone, så spranget opp fra 35 eller 37 fot er ikke særlig merkbart. Det er først under seil man føler forskjellen. Men i 20 ms vind og grov sjø blir selv en 40-foter liten. Selv med riktig seilføring stoppet båten opp i de krappe bølgene på kryss. Det er vanskelig å holde fem knop over bunn på bidevind. Høyt fribord spiller sikkert inn her. Men balansen i båten er fin, og med et lite stikk i skjøtene var det kraft nok. På slør med full duk (genoa og storseil) så vi 10-tallet på GPS’en i surfene.

Rormannen har bedre fotstøtte og sitter bedre både på de to akterbenkene og på cockpitkarmen enn i 49-foteren. Ja, jeg kan ikke huske å ha seilt en båt med bedre bekvemmelighet for rormannen enn denne! Rattet er lite etter dagens standard, men til gjengjeld er det jo to ratt, og det er ikke vanskelig å styre når man sitter godt oppe til lo på karmen. Rattstørrelsen er dessuten et naturlig valg for å gi plass til gangveien ut akter.

COCKPIT: God styreposisjon og godt med stueplass.
COCKPIT: God styreposisjon og godt med stueplass.

Det var lite sprut i cockpiten, men jeg savnet en sprayhood. Det er ekstrautstyr, og det er ikke mange franske båter du finner det på. Men i Norge er det selvsagt et must på en langturbåt!

DEKK: Cockpiten er velfungerende, men rormannen kan ikke trimme storseilet fra sin posisjon.
DEKK: Cockpiten er velfungerende, men rormannen kan ikke trimme storseilet fra sin posisjon.

Heller ikke 40-foteren har storseilskjøte som kan nås av rormannen. Skinnen går over hyttetaket og til vinsj der. Standard er det to genoavinsjer fremme på cockpitkarmene. De nås heller ikke av rormannen, men der er satt av plass til spinnakervinsjer lenger bak på karmene og får man med disse, kan selvsagt genoaskjøtene føres dit, slik at båten kan seiles alene på kryss.

Stor bredde

Sun Odyssey 40.3 er nesten fire meter bred og har et moderne akterskip med stor bredde og et nesten flatt undervannskrog. Det gir både ekstra fart i medvind og mye plass i cockpiten og akterlugarene. I tillegg gir den store bredden ekstra stabilitet på kryss. Eneste aberet er at det nesten ikke finnes noe rom for vann under dørkene og over kjølboltene. Under frisk seilas må man derfor være svært nøye med å pumpe ut vann som måtte finne veien under dekk.

Å legge bi med båten under de friske forholdene utenfor Marseille var ikke helt vellykket. Kanskje var det for mye kraft i genoaen, båten falt veldig av og drev raskt forover og til siden. Balansen ville trolig vært bedre med mer storseil og mindre forseil. Men selv med mye avdrift, lå båten rolig og fint i sjøene.

Med trebladet propell var båten helt uproblematisk for motor. Den lystrer roret både forover og akterover, og det er ikke stort vanskeligere å lukeparkere en slik båt enn en moderne bil med servostyring. Standardmotoren er en Yanmar på 56 HK, så det er nok av krefter. En fast trebladet propell er standard, men en foldepropell bør man så absolutt spandere for seilgledens skyld!

Cockpiten er bred og har to teakbelagte benker med et smart klaffebord i midten. På bordet er det også to solide håndtak i stål. Bordet inneholder også rom for diverse små-sak-er i tillegg til at det er stativ for flasker og glass. Bordet gir dessuten god støtte for bena under seiling. Som nevnt er akterbenken til rormannen todelt. Midtstykket kan enkelt legges ned når man ligger ved land. Alle seilinstrumentene og autopiloten er plassert under motorinstrumentene. De var ikke lette å lese og er utsatt for mye salt vann.

Nødstyringen er eksemplarisk arrangert mellom rattene. Bortsett fra teak på cockpitbenkene og på den smale badeplattformen akter, er det plast over alt på dekk. Et kraftig antiskli-mønster både på cockpitdørken, på karmene, hyttetaket og på dekk gjør det fremkommelig overalt. Fall og trimlinene er ført frem på hyttetaket til to Harken 40-vinsjer. Hele tolv stoppere er plassert samme sted. Genoavinsjene er Harken 46.

Det er et lavt «brodekk» med buet dørk foran luken til salongen. Skyveluken er stor, og det er montert håndrekker langs sidene, en viktig sikkerhetsdetalj som burde vært standard på alle seilbåter! Det er hele ni luker i hyttetaket og dessuten to i sidene i cockpiten for akterkabinene. To greie stuerom i benkene i cockpiten over akterkabinene er ikke så dype, men desto mer praktiske, selv om det ikke er allverdens plass der. Helt akter er det imidlertid to dype rom som til gjengjeld byr på rikelig plass, men hvor det til gjengjeld er vanskelig å nå ting helt i bunnen.

Enkel rigg

Båten har mastetopp-rigg med to salingshorn og akterstag i hanefot. Et lavt babystag er montert litt over nedre saling og begge salingshornene er vinklet litt akterover. Som før nevnt savnet jeg en akterstagstrammer. Det er ikke lurt å sette akterstaget så stramt som det må være for å holde forstaget og genuaen stram nok på kryss. Røstjernene er samlet inn mot hytteoverbygget. Det gjør det litt trangt å ta seg frem til fordekket, men det går.

Storseilet er forsynt med lazy liner og en romslig pose langs bommen som gjør det lett å samle storseilet pent brettet. Og så er det bare å dra igjen glidelåsen. Ikke forstår jeg hvorfor så mange vil betale i dyre dommer for å rulle storseilet inn i masten eller bommen, når det er så enkelt, sikkert og raskt å få det bort som her!

Stor bredde gir mye volum i salongen i 40.3.
Stor bredde gir mye volum i salongen i 40.3.
Ypperlig pantry i 40.3-modellen.
Ypperlig pantry i 40.3-modellen.

Under dekk

Sun Odyssey 40.3

Loa12,2 m, 40’
Skroglengde11,75 m
Lvl10,17 m
Bredde3,95 m
Dypg.1,95/1,5 m
Depl.7,96 tonn
Kjølvekt2,43 tonn
Storseil35,2 kvm
Genoa41,2 kvm
Spinnaker109 kvm
Motor60 HK
KonstruktørD. Andrieu
Pris inkl. mva, levert verftkr. 1.310.000

Prøvebåten hadde gode, buete trinn (4) ned til salongen og de to doble akterkabinene. Pantry er plassert på styrbord side i L-form med to gode vaskekummer inn mot midten og med kjølerom og bysse mot borde. Her kan man lage mat under seil, det er god kommunikasjon opp til cockpiten og både lys og luft i massevis med luken åpen. På motsatt side er det et greit toalettrom med vask og dusj og litt skapplass. Salongen er på styrbord side med en sofabenk inn mot borde og en liten benk på den andre siden av salongbordet. Det gir brukbar plass til seks til bords. Litt underlig er benken på babordside. Her er det laget et smart arrangement for navigatøren med et bord som kan skyves tilbake mot skottet i akerkant, eller frem over den smale benken. På den andre modellen der det bare er en akterkabin, er salongen bedre løst med en sofabenk på hver side og et fast kartbord. Forut for salongen var det på prøvebåten en stor forpigg med dobbelkøye og eget toalettrom med dusj, samt et stort klesskap og en liten benk. På modellen med bare en akterkabin er det ikke noe toalett forut.

Ettersom masten står på dekk er det bare en beskjeden mastestøtte som går ned i salongen. Og den tar hverken plass eller sikt fra noen.

All innredningen er i mattlakkert teak. Alt er godt avrundet og det er sørget for god luft-ing i skapene. Solide håndrekker er det mange av. I salongen er det to faste ventiler i fribordet som gir godt med lys og gjør det mulig å følge med litt også når man sitter under dekk. I taket er det to store og to små ventiler til å åpne, så her bør ikke luft-ingen by på problemer selv under varme himmelstrøk.

Konklusjon

Sun Odyssey 40.3 er en stor og komfortabel turseilbåt som innbyr til langturseiling. Jeanneau har valgt å følge den samme innredningen som i de mindre modellen, til tross for mer bredde, lengde og et betydelig større volum under dekk. Det gir mye komfort og plass, enten man velger modellen med to eller tre dobbelkøyer. Skroget er lettdrevet og båten har nok seil til å by på mye seilglede. En kraftig motor gjør det også enkelt å manøvrere båten i trange havner.

40.3 på slør utenfor Marseilles.
40.3 på slør utenfor Marseilles.