Jenter med ambisjoner innen match- og storbåtseiling

NORLadies satser mot OL 2012 i matchseiiing og vil ha norske jenter med i Sydney-Hobart Race. Seilas har snakket med NORLady nummer en, Lisbeth Røbekk

Publisert

NORLadies.no + Match = (nesten) sant

Med tremannsbåten Elliott 6M skal NORLadies.no satse nasjonalt og internasjonalt i match seiling med OL2012 som mål. 

-NORLadies.no er i prosessen og er nå klare for å gå i dialog med aktuelle samarbeidspartnere for felles satsning, sier Lisbeth Røbekk i NORLadies.no som nå venter på å møte Norges Seilforbund for å presentere ett mulig samarbeid og kartlegge de sportslige kriteriene for å kunne kvalifisere seg til å representere Norge i World Cup og OL2012.

Matchseiling er den nye klassen i OL 2012 med den australske båten Elliott 6M. Regattaene seiles i båt mot båt på pølsebane og gjør derfor match seilingen intensiv og publikumsvennlig, hvor det er lett for en uerfaren seiler å følge med i regattaen. - Match er en krevende seilform med krav til hurtighet, spenst, teknikk og taktikk, og forholdene på OL 2012 arenaen for seiling er åpne og er ett sted hvor en kan forvente mye vind. Med andre ord full av fart og spenning!, sier Røbekk.

Hvilke egenskaper er viktig for å lykkes?

Elliott 6M er en tremannsbåt hvor alt går fort i mye vind og stor krav til ro i lite vind - kommunikasjon og samarbeid vil være en av de viktigste egenskaper som seilerne må beherske seg imellom, sier Røbekk og så videre at det er viktig med god kjemi og klare målsetninger.  - En skal ha en bra dag på jobben med tre damer innenfor ett lite areal. Alt annet vil være forstyrrende, sier Røbekk.

Hvilke regattaer skal NORLadies.no delta på?

NORLadies.no har som mål å gjennomføre en kostnadseffektiv satsning og konsentrerer seg i første omgang om trening og regattaer i Norge for så å delta i ISAF sin Sailing World Cup og ranking.  Til sammen syv regattaer fordelt på syv land pr år.  Viser det seg å være for lite måling mot internasjonalt match nivå må utenlands regattaer intensiveres. – Det håper vi at vi slipper og regner med at en kan legge til noen treningsdager til ISAF Sailing World Cup regattaene sammen med de andre nasjonene og fortsetter videre – det hadde vært flott om vi fikk til å delta på den neste ISAF World Cup regattaen i Weymouth i september, sier Røbekk.

Båten - Elliot 6 M

Det er den australske båttypen Elliott 6M er matchbåten som skal benyttes i OL og alle vertslandene for ISAF Sailing World Cup regattaene har nå båter i og alle nasjonene som skal delta i World Cup regattaene leier Elliott 6 M på stedet. NORLadies.no planlegger å tillegge treningsdager i båten ved deltagelse i de enkelt ISAF Sailing World Cup regattaene.

I Norge finnes det flere tre-mannsbåter som en kan starte treningen i umiddelbart ved iverksettelse av satsningen med samarbeid med disponentene av disse båtene, hvor blant annet KNS Matchsenter og Norges seilforbund har tre mannsbåter som egner seg bra til trening.  - NORLadies.no vil først og fremst forsøke å tilknytte seg ett samarbeid med eksisterende muligheter og bidra til utvikling i stedet for å skape noen nytt med eget nytt utstyr, sier Røbekk og fortsetter videre. Om det er optimalt å seile basert på leid utstyr er avhengig av kvaliteten på utstyret og vil bli fortløpende vurdert. 

Hvem seiler med NORLadies.no?

NORLadies.no seilerne i match satsningen vil bli publisert når satsningen er klar for å iverksettes.  -NORLadies.no vil ikke tilby noen avtale eller binde seg til enkelt seilere før alle rammebetingelsene for satsningen er avklart for satsning til OL2012, sier Røbekk.

International regattaerfaring, motivasjon, kommunikasjon og evne til å nå mål er de viktigste kvalifikasjonene, sier Røbekk og informerer om at alle seilerne blir inkludert i leveransene og vil gi noe tilbake til sine samarbeidspartnere.

- Per i dag er det ikke mottatt noen regional henvendelse. Det hadde vært morsomt med en regional deltagende seiler i satsningen og alle seilerne vil representere sin klubb eller seilforening, sier Røbekk.

På vei

-Vi er på vei med matchsatsningen og har nå midler til å inngå ett samarbeid med en eller flere aktører, men første skritt er å få til en dialog med Norges Seilforbund slik at en kan avklare ett mulig samarbeid og innsikt i alle sportslige rammebetingelsene før en iverksetter satsningen, sier Røbekk.

NORLadies.no organiserer seilsatsning for erfarne seildamer og jobber nå med to egne satsningsprosjekt Match OL2012, NORLadies.no - Farr40 og for deltagelse i Rolex Sydney – Hobart Yacht Race 2009 i leid båt med mikset team.