Kampen om America’s Cup igang

Ben Ainslie og Team New Zealand var best under oppvarmingsracet. I dag starter alvoret.

Publisert Sist oppdatert

Hjemmefavoritten Ben Ainslie startet best. Vanskelige vindforhold skapte utfordringer for arrangøren og seilerne. Banen måtte snus 180 grader.

– Ainslie vant så overlegent at jeg lurte på om det var en skikkelig regatta eller bare en trening, skriver Matthew Sheahan på Yachting Worlds nettside. Han var også svært forvirret over kommenteringen av regattaen som ikke ga mening. Andre race var vinnen sunket til under 5 m/s. Skiftene forhold gjorde regattaen om til et lotteri. Flere lag sikftet ledelse, men Team New Zealand startet best, og var først over målstreken. Oppvarmingsregatten ble ikke hva publikum hadde forventet. En regatta med høye hastigheter.

Lagene har bare seilt disse entypebåtene i to uker. Både lagene og arrangøren trengte en oppgjøringsdag. I dag starter alvoret.

Ny form for seiling

– Disse båtene har ingen manual. Alle gjør dette for første gang. Det er som å lande på månen. Utviklingen er meget interessant. Når farten er over 30 knop så må avgjørelser taes lynkjapt. Når det gjelder fart er vi alt oppe i opp mot 40 knop. Snart når vi 50, og sannsynligvis også raskere enn det.

– Å seile Americ’s Cup er ikke bare om å være sterk. Jo vi trener to timer fysisk per dag, men det handler også om å komme tilbake. Være i det riktige hjørnet for å ta raske beslutninger, fortalte skipperen på Team Oracle, James Spithill på en pressekonferanse i går.

– Mange tror at penger betyr mest i denne sporten. Det er det ikke. Det er tid, forklarer James Spithill.

Følg direkte

America’s Cup er stort. Så stort at arrangøren tør å ta seg betalt for dekningen på nett. Appen er gratis, men for å få alt innholdet må du betale 79 kroner for arrangementet i Portsmouth. Det kan det være verdt. America’s Cup blir dekket på en måte seilsport aldri har vært dekket tidligere. Seilingen vises også på svensk TV4.