2021: I fjor var det sol, varme og grei vind på fredag. I år kan det bli mer krevende i de trange sundene.

Å nå, en lettvindsregatta

Kaupangleden var varm, solrik og vindstille i fjor. Slik kan det bli i år også.

Publisert

Kaupangleden i år vil stå i sterk kontrast til de fleste regattaene shorthanded-seilere har seilt så langt i år. Dette kan bli en regatta de solhungrige lettvindsseilerne vil like. Det kan bli lureføre.

Bra med båter

29 båter er påmeldt til årets seilas noe som er bra sett i lys av hva som har skjedd denne forsommeren. De vindharde regattaene har gått hard ut over seilgarderoben rundt om. Mange er også på vei østover for å seile VM i Stockholm, eller vestover for å seile NM i Stavanger.

Over halvparten av deltagerbåtene er fra Vestfold-Telemark, og det viser at Larvik Seilforening har lykkes med å rekruttere nye regattaseilere. Det er også egen tur og hav-klasse for båter uten målebrev, samt en flerskrogsklasse.

BEGRENSNINGER: I år blir det ikke tillatt med snarveier.
FÆRDER: I fjor døde vinden natt til lørdag.

Lureføre

Regattaen starter på døende sønnavind, en vind som vrir mor sørøst, før den vil snu til vest på ettermiddagen. Utover kvelden vil den komme fra alle kanter i styrke fra 2-3 m/s på Færder fyr. Da skal feltet sno seg inn i fjorder og mellom holmer og skjær. Vrengensund kan bli svært utfordrende.

Utover natta vil vinden stabilisere seg fra øst i 4-5 m/s styrke. Det vil gi en kort kryss ut fra Fjærholmen, stikk i skjøtet mot Færder og spinnaker mot Jomfruland. Men på lørdag ettermiddag vil vinden forsvinne på ny. Det kan være en fare for at ikke alle er i mål før østavinden forsvinner.

Forholdene vil favorisere de små og lette båtene. Det blir mye slør, og minimalt med kryss. Det deltar to Farr 30, og disse vil nok vinke farvel de sine konkurrenter ganske raskt.

J/92 er det heller ikke dumpt å satse pengene på. Det deltar tre slike.

Også Kaupangleden blir tracket.