Klar for ekstremseiling

Når deltakerne i Volvo Ocean Race i løpet av kort tid seiler inn i lavtrykket som skal føre dem til Cape Town blir det både rekordforhold, og en kamp for å bringe båt og mannskap dit i sikkerhet. Her er Aksel Magdahls ferske nyheter fra Ericsson 3.

Publisert

- Nå blir det alvor. Vi skal utnytte et lavtrykk i Sør-Atlanteren til å komme raskt østover mot mål i Sør-Afrika om 2800 nautiske mil. I fem dager venter vi gjennomsnittsvind omtrent som kuling. Vi kommer helt sikkert til å seile i perioder med vind over 40 knop, som er veldig mye for disse båtene. Fra 30 knop begynner det å bli snakk om overlevelse. Computerne sier at vi vil sette 24-timers distanserekord for seilbåter to ganger i løpet av de fem dagene. Det er ganske ekstremt. Computerne gir også en optimal rute som går helt ned til 44 grader sør - inn mot sentrum av lavtrykket. Magefølelsen sier at vi kommer til å trekke oss tilbake nordover før det.

Vi har forberedt båten så godt vi kan - dobbeltsjekket alt teknisk, klargjort sikkerhetsutstyr og flyttet all vekt så langt bak i båten som mulig. Eivind og Jens flytter ut av sin vanlige køye og legger seg bakerst. Alt nav-utstyret som ikke tåler vann er stuet bort i vanntette bager, for båten kommer til å bli en stor vanndam innvendig.

Til kontrast venter en lettvindsavslutning i høytrykksryggen før Cape Town. Det var i en slik rygg vi tjente circa 50 nautiske mil pe lederne de siste 24 timene. Se om man kommer seg helskinnet gjennom de neste dagene, selv med et lite tap, er det muligheter på slutten.

Aksel Magdahl

Navigatør, Ericsson 3

Powered by Labrador CMS