Klarer jentene å kvalifisere Norge for OL?

Landslaget i fotball klarte ikke å kvalifisere Norge for EM-sluttspill. Kan jentene i 49erFX å kapre en OL-plass for Norge i seiling?

Publisert Sist oppdatert

Helene Næss fra Tønsberg tror det da hun ble intervjuet på Magic Marine Daily Show før mesterskapet. Hun tippet – og håpet – på at de tre ledige OL-plassene gikk til Argentina, Finland og Norge

Sammen med makkeren sin, Marie Rønningen fra Tønsberg, og Ragna og Maia Agerup (KNS), lovet hun å gjøre hva de kunne for å klare å ta en av OL-plassene.

[Artikkelen fortsetter under intervjuet – der du også for forklart kvalifiseringsreglene]

Eneste landslagsklasse uten OL-plass

Og Norge levnes gode sjanser og er blant favorittene til å ta en av plassene, og paradoksalt nok er det i 49erFX at Norge ikke er kvalifisert til OL-plass ennå. Alle de øvrige klassene der Norge har OL-kandidater, har klart det. Og paradoksalt er det fordi de to 49erFX-lagene har vært de mest fremgangsrike av landslagsseilerne i år. Med unntak av verdenscupen i Miami i januar har ett av lagene kvalifisert seg til medal race i alle verdenscup-regattaene i 2015, i tillegg til EM i Portugal i sommer der de aller fleste i verdenseliten deltok.

Ung og populær klasse

49erFX-klassen er en ung klasse, men den har tiltrukket seg en rekke gode seilere fra andre klasser. Flere av seilerne i verdenscup-sirkuset har lang erfaring fra både VM- og OL-sammenheng.  49erFX feltet består av tre OL-medaljører (Australia, Finland og Spania)  og mange flere OL deltagere – særlig fra Laser- og 470-klassen. 

Klassen har også rukket å bli populær med mye oppmerksomhet innen seiling og internasjonale seilmedia. De to siste årene har både det beste kvinnelaget og det beste mannlige skiff-teamet vunnet ISAFs pris. «Rolex sailor of the Year».

To jevngode norske lag

De norske FX-lagene er jevngode, og det er vanskelig å si hvem av lagene som vil gjøre det best under VM i Buenos Aires og til syvende og sist i OL.

Jentene har en ganske lik bakgrunn og merittliste. Helene, Ragna, og Maia hevdet seg  i toppen i Optimist-klassen i mange år med NM-gull på Ragna og Helene og sølv for Maia som beste. Ragna ble beste norske optimistseiler i Optimist-VM i 2010 og Helene og Maia har begge deltatt i EM i Optimist.

I 29eren, som begge lagene har seilt, vant Helene med sin tidligere makker Ane Gundersen europacupen i 29er, mens Ragna og Maia ble nummer fire sammenlagt og beste jentebåt i 2012. KNS-jentene det til nå beste norske VM-resultatet i 29eren med 12. plass sammenlagt og ble verdensmestre i jenteklassen samme år.

Alle de tre seilerne har gått på seillinjen på NTG under Frank Kirkelands ledelse.

Marie Rønningen fra Tønsberg kom opp gjennom Zoom- klassen og har gått på Wang toppidrett i Tønsberg.  I 29eren seilte hun med Stine Melkild, også hun fra Tønsberg, før hun ble makker med Helene Næss.

Mandag 16. november starter mesterskapet, og de to norske båtene seiler sammen og mot hverandre i dagens gruppe 2. 21. november vil VM-resultatet være et faktum, og det vil være klart om jentene klarte brasene.