Klart for årets mest spektakulære regatta på Hankø

Når VM for 8 metere fyres igang på Hankø mandag er det duket for årets mest spektakulære regatta på Hankø der 25 båter bygget over en periode på 100 år møtes i kappestrid.

Publisert

Blant deltakerne finnes norske «Sira» bygget i 1938 og i den norske Kongefamilien eie siden. Kong Olav seilte båten nesten hver dag i sommerferiene på Hankø og etter en lengre restaureringsperiode har Kong Harald nå tatt båten i bruk.

Flere av kjernemannskapene på Kongens Fram-båter er blant mannskapet og Kongen vil sikkert bite godt fra seg i mesterskapet.

Regattaen eldste båt «Brand» fra 1907 er i likhet med «Sira» tegnet av Johan Anker og bygget ved Anker & Jensens berømte verft i Vollen. Båten eies og seiles nå av entusiasten Petter Halvorsen fra Risør.

Færdervinner

En annen interessant norsk båt er «Carmen» tegnet av Christian Jensen og bygget i 1914. Båten er egentlig ikke en 8 meter R, men det har lyktes å få båten målt inn under R regelen før mesterskapet. «Carmen» som er en hvass lettværsbåt er kjent som vinnerbåten i den aller første Færderseilasen i 1947 og ble fullstendig restaurert til Færderseilasen 50 års jubileum i 1997. Den seiles i mesterskapet av Lars Ingeberg fra Grimstad.

Ankerbåten «Silja» fra 1930 representerer i dag Finland, men båten var i mange år i familien Ditlev-Simonsens eie og fikk med Olaf Ditlev-Simonsen til rors sølvmedalje under den olympiske regattaen i Kiel i 1936. «Sila» og «Sira» kjempet i årene etter den andre verdenskrigen ut mange dueller på Hankø, uten av man kunne fastslå at den ene var vesentlig raskere enn den andre.

Moderne 8 metere

Mot disse og mange andre klassikere, flere av dem fra Norge, kommer et kobbel moderne båter. Den siste av den, britiske «Ganymede» bygget så sent som i 2007 i glassfiber over trekjerne. Det gjør båten spesielt stiv og den er utvilsomt blant favorittene ti mesterskapet. Det er også fjorårsvinneren, sveitsiske «Aluette», bygget i 1997 i Bordeaux. Også Pelle Petterson designede «Yqcuem» fra 1984 ig VM vinner fra 1998. Med ny kjøl fra 2003 skal båten være særlig rask i lett vind.

Regattaen starter ved Hankø med første start kl 1200 mandag 7. juli og fortsetter til og med lørdag 12. juli. Sammensetning av deltakerne i helt moderne regattabåter og nydelig restaurerte klassikere gjør regattaen helt unik og de store båtene vil prege regattabanen utenfor Hankø i hele uken.

Deltakerliste:

CAN 24 GEFION Self, Richard Royal Canadian YC, Toronto

DEN 1 ANITRA Louis-Hansen, Niels KDY og Vedbæk

FIN 2 SAGITTA Saalasti, Timo HSS, Helsinki

FIN 4 SPHINX Toukolehto, Antti HSS, Helsinki

FIN 6 VÅGSPEL Weckström, Kim HSS, Helsinki

FIN 9 SILJA Ahlström, Krister NJK, Helsinki

FIN 14 KATRINA Kähönen, Hannu HSS, Helsinki

FRA 25 CUTTY TOU Minos, Alain and Gilles Cerk de la Voile d`Arcactton

GBR 1 GANYMEDE Bourke, John Royal Thames Yacht Club

GBR 2 LAFAYETTE McKillop, Murdoch Royal Northern & Clyde YC

GBR 27 IF Wilson, Peter J Aldeburgh Yacht Club

K 3 SIRIS Aisher, Robin Royal Yacht Squadron

GER 15 ANNE SOPHIE Klein, Hanns-Georg Munich YC

H BRAND III Halvorsen, Petter Risør SF, Norway

H 25 APACHE Brekke, Magne Tønsberg SF, Norway

H 45 CARMEN IV Ingeberg, Lars Grimstad SF, Norway

K 2 CARRON Tenvig, Morten KNS, Norway

NOR 33 SIRA H.M. King Harald V KNS, Norway

S 29 IBIS Pagander, Andreas/ KNS, Norway

Axelius, Barbro Sweden

H 1 ASAGAO Nilsson, Kjell Sail Yacht Society, Stockholm

SWE 23 ANDROMEDA Nilsson, Ulf and Ola KSSS

SWE 44 BIRGIT Blomgren, Lars KSSS

SUI 1 CATINA VI Meyer, Fred Societe Nautique de Geneve

SUI 8 YQUEM II Fabre, Jean Societe Nautique de Geneve

SUI 11 ALUETTE Eckhard Käller/Iris Metten Meersburg Yacht Club

Powered by Labrador CMS