OSLO: Klubbfonferansen ble holdt i Oslo sentrum 11. mars.

Interessant Klubbkonferanse

På lørdag ble Norges Seilforbunds rolle diskutert i Oslo. Dessverre gikk tiden så alt for raskt.

Publisert

Det er over 150 000 seilere i Norge, men bare 22 000 er tilsluttet Norges Seilforbund. Det ønsker forbundet å gjøre noe med. Seilglede til alle er deres motto. Dagen ble delt inn i ulike temaer, og interessante innlegg gjorde at tiden fløy fort, for fort. Den avsluttende idemyldringen måtte rett og slett avlyses på grunn av tidsmangel.

Svært nyttige temaer ble luftet, men få konkrete forslag kom frem. Forhåpentligvis ble konferansen starten på en tankevirksomhet blant deltagerne som på sikt vil gi resultater.

Kurs og opplæring

Første økt på programmet handlet om opplæring. Klatrere har brattkort, og padlere våttkurs, men det finnes ikke noe tilsvarende for seiling. NSF hintet om at seilkurs er et marked som ligger og venter. To kommersielle aktører fikk slippe til. Den ene fortalte at det er utfordrende å tjene penger på dette, den andre hadde en pakke klar, så lenge seilforeningene vil åpne døra.

SEILmagasinet mener det er en god ide at NSF utviklet et kurs med et kursbevis med litt tyngde. Et praktisk og teoretisk kurs som gir turseilere tillitt, og at slike kurs egner seg holdt av seilforeninger.

Alle skal være med

Det var mange gode innlegg, men paraseileren Bjørnar Erikstad holdt det beste. Erikstad har et unik talent til å formidle et budskap, og kunne fortelle om at seilsport er en unik sport hvor alle kan gjøre nytte på et lag. Det krever at trenere ser personene individuelt og kan tilrettelegge for hver person.

–Vi må behandle deltagere ulikt, for å gi alle like muligheter, var Erikstads budskap.

Jan Steven Johannessen, er nå engasjert av Frelsesarmeen der han bruker seiling som aktivitet og terapi for rusmisbrukere i prosjektet «Frisk seilas». Han viser hvordan seiling kan brukes for å gi livet glede.

Det ble også en rask orientering om stiftelsen Vindskift hvor flere foreninger alt er engasjert med å få nye grupper i samfunnet til å oppleve seiling. Spørsmål om hvordan vi skal ta disse gruppene videre til mer seiling ble luftet. Det ble også nevnt at personvernsregler kan gjøre at de som kanskje vil ha mest glede av vindskift ikke får slippe til.

TANKEVEKKENDE: Bjørnar Erikstad mener seilsport gir en unik mulighet til at folk med ulike kvalifikasjoner kan skape et lag.
UTVIKLING: Hvordan skal seilporten utvikles ble diskutert, uten noen konkrete ideer eller eksempler.

Det gode arrangementet

Det ble lagt opp til en åpen paneldebatt om regatta-arrangement. Det ble en tam debatt uten kontrovers. Det var en bred enighet om at regattaformatet har forandret seg lite gjennom tiden, bortsett fra seilsportsligaen som har vist nytekning. Den sosiale biten av seilsporten er ekstremt viktig for deltagerne.

SEILmagasinet hadde håpet på en debatt med mer temperatur. Det er synd at deltagerne ikke så utover, og luftet seilarrangement som virkelig har tatt av, som f.eks Silverrudder i Danmark som blir utsolgt på minutter, eller Defi Wind i Frankrike med over 1000 seilbrett på samme startlinje, for å nevne noe.

Nye formater

Foiling er stort, og KNS har lykkes med å lage et stort miljø for OL-brettet iQFOil, kanskje verdens største klubbmiljø for klassen. Geir Mjøen i KNS fortalte kort om hvordan de lykkes, som den eneste foreningen i hele Norge.

Jorunn Horgen er blitt gründer og utviklet eget foilutstyr, wingfoil som hun mener kan bli like stort som brettseilingen var på 80-tallet. Brettseiling var en gang en farsott som dro tusenvis av seilere inn i seilsporten.

Turseiling

De fleste seilere er turseilere, og hvilken nytte har de av Norges Seilforbund. Jon Amtrup fortalte om sitt 100 nm-konsept. Håkon Byberg fra Bodø fortalte om SeilUt, et konsept for turseilere tilpasset seilforeningene.