Line Flem Høst om OL-utsettelsen;

BRONSE: Line Flem Høst fra VM i Laser Radial i Melbourne
BRONSE: Line Flem Høst fra VM i Laser Radial i Melbourne

– Føler en slags tomhet

KNS-seiler Line Flem Høst (24) tok en råsterk bronsemedalje i VM i Laser Radial så sent som i februar, og var virkelig i ferd med å prikke inn storformen til OL i Tokyo, da beskjeden om OL-utsettelse endret alt.

Publisert
STUDENT: Line Flem Høst får pga. OL-utsettelsen bedre tid til å konsentrere seg om studiene i tiden framover.foto:
STUDENT: Line Flem Høst får pga. OL-utsettelsen bedre tid til å konsentrere seg om studiene i tiden framover.foto:

Etter å ha forberedt seg både mentalt og fysisk, og jobbet målrettet i mange år for det som etter planen skulle skjedd i juli og august i Japan, var det naturligvis en nedtur for Line å få beskjed om at de olympiske lekene nå er utsatt.

– Det er selvfølgelig ganske tungt med en gang, man har jo gitt alt i fire år for å nå dette målet. Det blir en slags tomhet når OL blir flyttet et helt år fremover, sier Line Flem Høst. Samtidig er hun rask med å understreke at dette var det eneste riktige valget fra IOC sin side.

– Helse går foran idrett

– Det hadde ikke blitt et helsemessig forsvarlig OL, og heller ikke rettferdig for utøvere som hadde fått veldig forskjellig muligheter til å forberede seg. Nå går helse foran idrett, og vi må ta dette på alvor og få det under kontroll før idretten får første prioritet igjen, sier hun.

– Var din frykt at dette ikke ville bli avklart før om flere uker?

– Ja og nei. På en måte er det fint å få beskjeden nå, så man kan slippe seg litt ned i denne isolasjons-tiden. Da blir det ikke lenger stress for å få trent nok og riktig akkurat nå, men heller bare ha fokus på å holde fysikken ved like frem til man kan begynne vanlige treningsrutiner igjen. Samtidig er det ganske tungt å motivere seg for en masse hjemmetrening nå, når man ikke vet helt hva man trener til for øyeblikket, sier Line.

– Føles veldig langt fram i tid

– Selvfølgelig er OL om litt over et år mye motivasjon i seg selv, men det føles nå plutselig veldig langt frem i tid. Så sånn sett hadde det vært enklere motivasjonsmessig å trene som om OL var om noen måneder. Allikevel, avgjørelsen hadde blitt den samme nå eller om noen måneder, så det er bedre å få beskjeden tidligere, og isteden rette blikket fremover mot neste år, fortsetter Laser Radial-seileren.

Dersom avgjørelsen om OL-utsettelsen hadde trukket ytterligere ut i tid, måtte hun forholdt seg til situasjonen på en litt annerledes måte.

– Jeg hadde trent så mye som mulig i forhold til hjemmetrenings-programmene vi har fått utdelt, og prøvd å komme meg så fort som mulig på vannet når karantenen var over. Samtidig ville det nok lagt en slags ventende følelse der om at beskjeden om avlysning kommer på et eller annet tidspunkt, sier Line.

Mer fokus på studiene

– Hvilke konsekvenser får det for deg? Sponsor/økonomi, satsing og trening?

– I første runde blir det en liten periode nå hvor jeg velger å studere litt frem til sommeren. Da blir det mer lystbetont seiling og bare opprettholding av fysisk form. I forhold til økonomien må jeg gå en liten runde med sponsorer, og håpe at de både vil og klarer og være med en sesong til - eller lengre. Jeg håper og tror at vi klarer å løse det økonomiske aspektet. Det er heldigvis relativt tidlig i sesongen, så pengene som skulle bli brukt frem til OL blir flyttet til å brukes i sommer/høst, på trening til neste sesong. Så det er bare å håpe at forbund og klubb har noe mer å skrape sammen til neste sesong. I verste fall blir det en tøffere sesong med mer jobb ved siden av, sier Line.

Med et ekstra år fram mot OL er spørsmålet om dette kan brukes til ytterligere forbedring, eller om det tvert imot blir vanskeligere å motivere seg. Line innrømmer at motivasjonen ikke er helt på topp akkurat nå.

Kan også gi en fantastisk mulighet

– Akkurat nå er det vanskelig å motivere seg. All den innsatsen som legges inn i det siste året før OL blir det hardt å gjenta. Nå har jeg jobbet sinnssykt hardt mot en "målstrek" for denne fireårs-perioden, og det er klart at det er et mentalt «støkk» når målstreken blir flyttet såpass langt frem i tid. Det er litt som å være på de siste 10 km på maraton, og så plutselig få beskjed om at løpet er forlenget med 20 km til. Allikevel har jeg jo sett min egen progresjon de siste årene veldig tydelig, så jeg vet at det å få utvikle seg i et år til før OL også gir meg en fantastisk mulighet. Det handler bare om å bruke tiden riktig, få satt opp en god gruppe og et godt opplegg som jeg kan finne ny tro på. Og så må jeg kjøre på videre i jakten på toppen av feltet, sier Line.

Men det første som skjer for KNS-seileren nå er en liten pause, slik at hun kan få restartet batteriene.