Laser Radial: Line Flem Høst tok bronse i VM. Nå er hun medaljekandidat i OL.
Laser Radial: Line Flem Høst tok bronse i VM. Nå er hun medaljekandidat i OL.

Mye usikkerhet i seilerverden

En utsettelse av OL vil skape store utfordringer for seilerne

Publisert Sist oppdatert

Mye tyder på at OL i Tokyo blir utsatt. En felles uttalelse fra IOC, den japanske regjering og olympiakomiteen i Tokyo er varslet i løpet av ettermiddagen idag. Den canadiske IOC delegaten Dick Pound gikk i går ut og sa at OL definitivt vil bli utsatt. Gerhard Heiberg har tidligere hevdet det samme og Norges Idrettsforbund har sammen med blant annet Canada innstilt på at vi under nåværende omstendigheter ikke vil stille med en norsk tropp i Tokyo i 2020.

OL til høsten eller i 2021

Det vi nå venter er en beskjed om hvor lang tid lekene skal utsettes, om det blir ti høsten eller neste år. Trolig blir det et helt års utsettelse på OL som da vil finne sted på samme tid i 2021. Dette skaper imidlertid mange problemer. En ting er de store økonomiske tapene vertsnasjonen Japan pådrar seg. Ifølge Aftenposten idag har japanske økonomer beregnet tap av inntekter og merkostander til å beløpe seg til cirka 70 milliarder kroner. Selve OL arrangementet er kostnadsberegnet til 290 milliarder kroner, tre ganger så mye som det opprinnelige estimatet. En annen utfordring bir å tilpasse et OL i 2021 inn i de øvrige terminlister for store sportsarrangementer. For seiling vil The Ocean Race, SailGP og America's Cup bli berørt. Mange av deltakerne her satser parallelt på en OL karriere.

Tar seilepause

Norske seilere på landslagsnivå er nå samtlige i karantene etter å ha vært samlet på Mallorca. De kan nå kun drive med fysisk trening hver for seg, og mye tyder på et når karantenetiden der utløpt om cirka en uke vil det bli noen ukers seilepause. Mange har trent iherdig de siste to årene og har hatt et tett program utover våren, men kombinasjonen av kjølig vanntemperatur og reiseforbud ut av landet gjør det naturlig å la båtene ligge en stund.

Manger oversikt

Først når man får full oversikt om tidspunktet for OL vil det være mulig å legge nye planer. Mye vil også avhenge av de økonomiske rammer fra NSF, Olympiatoppen og sponsorer. Ingen av disse har man per idag oversikt over. Vi har snakket med sportssjef, trenere og aktive som alle er opptatte av å stille lojalt opp for å dempe effekten av virussykdommen. - Nå gjelder det å se mulighetene i hverdagen, gjøre så godt man kan og ikke miste motet, sier trener Thomas Guttormsen.

Utsettelse gir nye muligheter

Per idag er fire norske båter OL-klare, Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard i Laser Radial og Standard. Anders Pedersen i Finnjolle og Helene Næss og Marie Rønningen i 49erFX. I tillegg har Sebastian Wang-Hansen i RS:X seilbrett og Nicolas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen i Nacra17 oppnådd nasjonskvalifisering. Nå får disse lagene ekstra tid til å forbedre seg og vise NSF/NOK at de har noe i et OL å gjøre. For 49er seilerne Mads og Tomas Mathisen er fremdeles nåløyet trangt. De skal kjempe om én europeisk plass i OL. Opprinnelig skulle denne plassen deles ut etter verdenscup i Genoa i april. Nå må man finne en ny regatta til å kvalifisere seg i.