Kongen straffet i havseilasen

«Fram XV», Bergensbåten «Too Obnoxious» og tyske «Unique» som var de tre første båtene ved Jomfrulandsrevet har  alle fått straff for å ha rundet feil merke. Dermed spøker det for VM medalje for Kongen.

Publisert

Vignettefoto: Ørjan Krogh Hansen

Det var trackingsystemet som oppgir båtenes posisjon løpende under VM som røpet at de første båtene rundet feil merke ved Jomfruland. Kong Haralds «Fram XV» lå først i feltet hele veien. Den internasjonale juryen under ledelse av dansken Ted Græslund har sittet i møte i hele dag for å avgjøre to viktige protester.  Mot «Too Obnoxious», «Unique» og «Fram XV» for å ha rundet feil merke, noe som også medførte at de seilte innenfor begrensningslinjen. De tre båtene har på sin side protestert på regattakomiteen for uklare seilingsbestemmelser. Denne protesten er avvist.

Se vår tracking-tjeneste her

«Too Obnoxiuos» har også protester på ledende «Beluga Team» for også å ha seilt innenfor begrensningen, men tyskeren skal angivelig ha snudd for å runde riktig merke etter feilrundingen og protesten ble også avvist. Feilrundingen skal ikke ha medført noen fordel for seilerne som tvert om har seilt noe lengre enn om rundingmerket hadde vært passert korrekt.

Juryen har besluttet at de tre påprotesterte båtene får et score penalty på 20%. Det gir store utslag på resultalistene.

To båter, en tysk og en svensk båt har fått et score penalty på to plasser for ikke å ha levert egenerklæring for rundinger og målgang, mens to båter, en tysk og norske «Ille Moro» fikk score penalty på en plass for å ha levert egenerklæringen for sent.

Carl Jansen, skipperen på «Too Obnoxious» kommenterer;

Fire båter protesterer på at de første båtene runder feil. Disse får ikke medhold. OB protesterer på Beluga som rundet to merker (noe man i følge bestemmelsene ikke har lov å gjøre). Denne protesten er ikke riktig levert og blir avvist. Fram, Unique og OB leverer protest på regattakommiteen pga uklare bestemmelser og krever redress.

Protesten gir ikke redress, men juryen gir regattakommiteen påpakning på at bestemmelsene kunne mistolkes. Litt overaskende velger regattakommitreen å protestere på Fram, Uniqu og OB da Trackingen viser at båtene har rundet feil, (noe som allerede juryen har behandlet), denne protesten tas til følge og båtene får en strakk på 20% på poengene på seilasen. Det viser seg altså at regattakommitreen regner Tracking en som "ny informasjon"; siste ord er neppe sagt......

Powered by Labrador CMS