Med stikk i skjøtet til Skagen

I år blir det styrbord halser for det meste. Utfordringen er distansen fra Brofjorden til Skagen.

Publisert

Store bildet: Vindkart fra Yr kl 02.00.

Yr melder om 9 m/s (18 knop) ved Færder fyr ved starten av HH Skagen Race. DMI melder 10 m/s. Begge melder om en vindretning fra sørvest. Det blir dermed kryss fra Slagen til Bolærne. Vindretningen og styrken vil være relativt stabil. Vindstyrken vil øke til 10 m/s og vinden dreie noen grader mot vest. Det betyr at vi vil seile med en sann vindvinklel på 50-60 grader på styrbord halser sydover langs svenskekysten.

Vått og tøft

Med et stikk i skjøte øker båtfarten med ca en knop i forhold til ren kryss. Det blir svært viktig å ha mest mulig vekt på ripa. Det gjør at man kan seile med mer kraft i seilene. Bølgene vil bygge seg opp, så det blir en våt og ensformig seiling for ripekjøttet på styrbord relling.

    Det ser ikke ut til at det blir mye motstrøm langs svenskekysten. Det vil derfor ikke være så mye å hente på å seile nær land.

Den store utfordringen

Rundt tuppen av Skagen vil det være en kraftig østgående strøm. Erfaringsmessig gjelder det å seile så raskt gjennom strømmen på svenskekysten. Det vil si å slå over på babord halser eter rundingen av Brofjorden. Da vil man seile ut av strømmen og nærmest strømfritt inntill man må gjennom den kraftige strømmen ved Skagen. 

    Vinden vil å sin side dreie mot syd på torsdag morgen. Den vil også minke i styrke. Skal du få mest mulig glede av vindreiningen gjelder det å stå på styrbord halser etter Brofjorden og slå over på babord etter vindreiningen. Valget er å seile optimalt etter strømmen eller vinden.

Se værvarslingen fra Yr.no her

Srømkart fra Yr, klokken 06.00

Du kan laste ned værbriefingen til meterolog  Lars Petter Røed fra Norsk Havseilerklubb her.

Powered by Labrador CMS