FINALE: Marstrand vil bli arena for finalen i Match Racing World Tour der det skal deles ut nærmere 20 millioner kroner i pengepremier.
FINALE: Marstrand vil bli arena for finalen i Match Racing World Tour der det skal deles ut nærmere 20 millioner kroner i pengepremier.

Millioner skal deles ut i Marstrand

Nesten 20 millioner kroner skal deles ut i match-finalen i Marstrand.

Publisert Sist oppdatert

Mens seilsporten lokalt og nasjonalt nærmest sliter med å få til salt i maten – sponsorene står ikke akkurat i kø – er det store penger i omløp i internasjonal seilsport. Millionene ruller i America’s Cup, Volvo Ocean Race og mange andre store arrangementer, og når World Match Racing Tour-finalen skal gå i Marstrand fra 4. til 9. juli, skal nærmere 20 millioner kroner – US $ 2 mill. – deles ut i pengepremier.

En million dollar tilfaller vinnerlaget.

I katamaraner

World Match Racing Tour vil i år foregå for første gang i katamaranen M32, og det hevdes at dette har vært medvirkende til å løfte det økonomiske nivået for touren.

Før seilerne kommer så langt som til Marstrand, skal det kjempes flere steder.

Det starter i Fremantle 2. til 7. mars, der man samtidig vil feire at det er 30 år siden Australia for første gang etter 152 års amerikansk dominans stilte som forsvarere i America‚s Cup. 12-meteren «Australia II» med sin legendariske vingekjøl overrumplet amerikanerne i 1983, og i 1986 var det duket for revansjeoppgjør. Det vil bli markert. I revansjeoppgjøret vant for øvrig Dennis Connor trofeet tilbake til USA med båten «Stars & Stripes 87».

Touren går videre fra Fremantle i Australia til Los Angeles i USA i april der den vil gå samtidig med en svært tradisjonsrik regatta, Congressional Cup, som arrangeres for 52. gang.

Nordisk profil

Danmark er også kommet med i tour-programmet, noe som bidrar til å gi touren en tettere tilknytning til landene i nord enn tidligere.

Og det er ikke unaturlig: Svenske og danske seilere har i en årrekke hevdet seg svært godt i match racing-touren. Norske seilere har derimot vært mer beskjedne. Martin Mehus og hans KNS-lag er for tiden det høyest rankete laget på 65. plass. Halvor Frisk er på 76. plass, og disse to er de eneste blant de 100 beste.

Sverige har på sin side to lag blant verdens 25 beste lag, danskene har ett lag, mens Finland faktisk har tre lag innenfor de 25 beste. Match racingen domineres av seilere fra New Zealand og Australia. New Zealand har tre lag blant de 10 beste, mens Australia har tre lag blant de 11 beste. 15 nasjoner er representert blant de 25 beste lagene.

Runden i Danmark finner sted i København fra 9. til 14. mai

I juni skal man tilbake til USA; til Newport (31.5 til 4.6), før den store finalen finner sted i Marstrand i juli. Da vil trolig svabergene rundt det søndre innløpet til denne seilerøya været dekket av tilskuere som håper at svenske seilere vil være med å kjempe om den virkelig store potten; seierspremien på drøye 9 millioner kroner.

De utvalgte

Touren skal bestå av ti lag, og foreløpig er seks lag klare. Skipperne er:

  • Ian Williams, England
  • Bjorn Hansen, Sverige
  • Taylor Canfield, US Virgin Island
  • Keith Swinton, Australia
  • Phil Robertson, New Zealand
  • Eric Monnin, Sveits

Ytterligere fire lag vil få grønt lys innen kort tid.