Vår nye stjerne

IMPONERER: Mina Mobekk ble Europamester på iQFOiL før sommeren, og kvalifiserte Norge til en OL-plass i August.

Norske seilere har sanket inn internasjonale medaljer i sommer og aller mest har Mina Mobekk imponert. Her er en oppsummering av sommerens bragder.

Seilerlandslaget kvalifiserte Norge for nasjonsplasser i fire OL-klasser under verdensmesterskapet i Haag, og her ble Mina Mobekk den beste norske seileren. Hun var én fattig plassering unna en plass i det avsluttende oppgjøret mellom de tre beste i selve finalen i iQFOiL. Dermed endte hun på 4. plass, men Mina kvalifiserte med glans Norge for en plass i denne klassen i neste års OL.

Før sommeren ble 18 åringen europamester i denne krevende brettklassen. Etter å ha kvalifisert seg til finalen med de ti beste vant hun først kvartfinalen, deretter semifinalen og til slutt selve finalen. Finalen foregikk under svært friske forhold med vind mellom 20 og 30 knops styrke. Seilerne hun slo var i utgangspunktet rangert langt høyere enn henne selv. Mina Mobekk var med denne EM-tittelen den første norske brettseileren på senior nivå siden 1993 som har vunnet medalje i et EM eller VM.

Nina Mobekk har gått gradene innen brettseiling siden de spede forsøkene i KNS på Ulabrand Seilsenter, og opp igjennom årene har hun seilt ulike brett-typer og hatt forskjellige trenere som har hjulpet henne frem. En bekreftelse på at hun kunne bli en god brettseiler, fikk hun som 15-åring under EM i Bic Techno 293 i Hellas da hun vant to enkeltseilaser. Et annet høydepunkt for Mina var nordisk mesterskap i iQFOiL i 2021, der hun også tok en førsteplass.

I 2022 var Mina den jevneste og beste igjennom sesongen, og for sesongen 2023 ble hun tatt ut på landslaget.

– Jeg synes seiling er ekstremt gøy, og jeg har lyst til å satse. Det å kunne delta i et OL er jo en drøm, sier hun. Mina er glad i å trene, på vannet og fysisk. Hun liker godt å løpe, og om vinteren er hun mye på ski. Det er praktisk talt ikke en dag i uken hvor hun ikke trener i en eller annen form. Hun er også bevisst på at det mentale skal stemme, så hun får tatt ut sitt beste i konkurransene. Erfaringer og trening har hun delt med de andre jentene i det norske seilmiljøet, men hun håper også kunne trene mer med utenlandske brettseilere.

OL-PLASS: Pia Dahl Andersen og Nora Edland gjorde det skarpt under VM i Haag i 49erFX, og nå har Norge to sterke lag.

Fire OL-plasser

Selv om det ikke ble medaljer i prøve-OL i Marseilles tidligere i sommer, imponerte landslaget med å få fire båter i medaljefinalene: Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard i henholdsvis ILCA 6 og 7, Helene Næss og Marie Rønningen i 49erFX - som de vant, og Mina Mobekk i iQFOil.

Under VM i Haag i august klarte de norske seilerne å kvalifiserte Norge for nasjonsplasser i fire OL-klasser. I tillegg til nasjonsplassen i damenes brettseilklasse, ble det også nasjonsplasser til Norge i herrenes enmannsjolleklasse (ILCA 7). Bronse-vinner fra OL i 2021, Hermann Tomasgaard, kom på en 9. plass og tok en av de 16 plassene som skulle deles ut. Pia Dahl Andersen og Nora Edland kom på 8. plass i damenes tomannsjolleklasse (49erFX). Line Flem Høst kom på 19. plass i damenes enmannsjolleklasse (ILCA 6). Det holdt også til en nasjonsplass.

Norsk verdensmester i Yngling

For første gang siden 1990 da Sveinung Torgersen, Espen Stokkeland og Nils-Kristian Jansen vant mesterskapet sto et norsk lag på toppen av pallen. Etter 2. plass i NM i år var NOR 405 «Fetter Fart» med Joakim Skovly, Kjell Eirik Irgens Henanger og Stian Soltvedt på topp da VM ble avsluttet i København 29 juli. Det deltok 48 lag fra i alt syv nasjoner. Fem norske var med i en regatta som ble fremragende arrangert av Sundby Sejlforening.

VM ble seilt under meget flotte forhold, i vindstyrke mellom 3 og 9 m/s. I tillegg til verdensmesterskap til «Fetter Fart» teamet tok årets norgesmester «Hoy Hoy» 10. plass til slutt.

YNGLING: Laget fra Askøy Seilforening ble verdesnmestere i Danmark. I 2026 skal seilforeningen arrangere verdensmesterskap i klassen.
SOLING: Det ble norsk gull i europamesterskapet i Soling, ett år før VM på Hankø i klassen.

Europamester i Soling

Kristian Nergaard, Johan Barne og Thomas Mathisen vant EM i Soling i Warnemünde. Med unntak av fjorårets NM og årets Grundig Hankø Race Week, hadde Kristian Nergaard ikke seilt Soling siden uttakningsseilasene til OL i Sydney i 2000. Nergaard, som nå veksler mellom 5.5 meter, Express, Melges 24 og Soling, satser mot Soling VM som skal være på Hankø neste år, og til å være med ombord hadde han det vante 5.5 mannskapet Johan Barne, i tillegg til Risørseileren Thomas Mathisen som var med både på Hankø og i Warnemunde. Generalprøven for EM gikk så godt det var mulig for Nergaard & Co som vant samtlige seilaser på Hankø foran Gavin McKinney fra Bahamas, sammen med Lars Horn Johannessen og Petter Fjeld.

At laget holder mål internasjonalt viste resultatene fra EM, der båten, med fire 1. plasser, to 2. og en 3. plass vant en klar seier sammenlagt. For det norske laget som satser mot VM i klassen på Hankø neste år, var seieren en god indikasjon på at laget er i rute foran dette mesterskapet. Lars Ingeberg hadde også en god serie med 3, 4, 5, 6, 7 og 8. plass som tellende. Laget besto foruten Ingeberg av Bjørn Johanson og Øystein Sabel Christoffersen.

FOILING: Markus Berthet tok gull i EM for WASZP mens Hedvig Doksrød tok sølv i kvinneklassen.

Europamester i WASZP

I konkurranse med 72 andre WASZP’er i Gullfinalen, mer enn 140 totalt, sikret KNS seileren Markus Berthet etter seier i den siste seilasen seieren i Europa-mesterskapet for WASZP. Han hadde foruten seieren to 2. plasser og en 4. plass i sluttseilasene. Hedvig Doksrød fikk sølv blant jentene.

At Markus skulle vinne tittelen var imidlertid mot alle odds. Han fikk nemlig en tøff åpning på regattaen under langdistanse-seilasen, og i tillegg oppstod det et teknisk problem med båten.

– Jeg hadde et teknisk problem, men jeg fikk fikset det etter seilingen, og var klar til neste dag, sa Berthet til kns.no.

Markus Berthet var godt forberedt til mesterskapet etter blant annet å ha trent i Australia i de norske vintermånedene. Han hadde god flyt i båten, så seg ikke tilbake og klatret stadig oppover på listene. Foran den siste dagen var det fem seilere som kjempet om gullet. Han var en av dem.

– Jeg var innstilt på at det var «all or nothing», og jeg er veldig glad for at det gikk hele veien inn, fortsetter Berthet til kns.no. EM ble arrangert i Quiberon, en liten kystby med sterkt seilermiljø på den franske vestkysten, i området der faren Gwenael, som også har vært topputøver i seiling, vokste opp. Med 5 til 12 m/s og flatt vann gjennom hele uken hadde seilerne de beste forhold en kunne tenke seg. Totalt deltok 13 norske seilerne i Europamesterskapet.

SHORTHANDED: «Lethe» vant den minste klassen i EM shorthanded i Danmark. Til neste år er det VM i Norge.
EM: Karl Otto og Maren Magda Book vant den største klassen i EM i shorthanded med Landmark 43 «White Shadow».

To gull og en sølv i EM shorthanded

Øyvind og Morten Knutsen er ferske Europamestere i shorthanded seiling. De vant sin klasse med sin First 34.7 «Lethe». Karl Otto og Maren Magda Book vant den største klassen med Landmark 43 «White Shadow». Eivind Boymo-Malm som seilte med sin svenske kone, Lena Having på «Mrs Freckles», tok sølv.

I følge brødrene Knudsen vant de på fart og bedre båthåndtering. –Selve regattaen var veldig fin, med en kombinasjon av åpent hav i Kattegat, trange farvann i beltene og kystseilas den siste delen (litt som i kaupangleden som også har denne kombinasjonen). Den største utfordringen denne gangen var at værmeldingen stemte dårlig og spriket mye, spesielt de to siste dagene. Dette, kombinert med dårlig mobildekning på store deler av banen som gjorde vanskelig å hente oppdatert informasjon. At de stemte dårlig skyldes at forholdene var veldig vekslende med mange lokale systemer. Ingen stor forskjell mot å seile i Norge på steder en ikke er kjent, forteller Øyvind Knudsen til SEILmagasinet.

– At vi vant er en nok en kombinasjon av veivalg og fart, pluss båthåndtering. Etter runding har vi ofte gennaker oppe og i trim før andre starter å heise, samt er umiddelbare klare til å ta en jibb. Det gir oss større muligheter i å velge posisjon i forhold til andre, få fri vind og så videre, forteller vinneren.

«Lethe» holdt høy fart helt fra start, og ledet store deler av løpet, også over all. Seilasen var på 290 nautiske mil, og duoen brukte nesten tre døgn. Også avslutningen ble langdryg, som straffet de mindre båtene.

–Vi har høyt fokus på båtfart. Seiler vi ikke 100 prosent av «Target Speed», så jobber vi med trimmen til vi finner de siste prosentene, forklarer vinneren.

Det er mer skipstrafikk i Danmark, og det gjør seilingen mer krevende. I leden inn til København endte vi opp med å jibbe mellom to skip, mens vi i leden ut fra København møtte seks skip mens vi krysset i leden. Utfordrende siden vi samtidig fikk en byge med regn og vind opp i 23 knop, forteller Øyvind Knudsen.

Norske seilere dominerte podiet under premieutdelingen i Danmark. Vi vant to av tre klasser, og hadde to båter på podiet i den største klassen. Vi kunne hatt en båt på podiet i klasse B også, men en protest ble lagt inn for seint.

ORC: Det ble Polsk seier under ORC VM i Tyskland i klasse B, men med norsk navigatør.

Verdensmester 4i ORC klasse B

Aksel Magdahl har befestet sin posisjon som navigatør i toppklasse i internasjonal offshore-seiling. Med seier i The Ocean Race, Fastnet og ORC VM, alle med det polske «WindWhisper» teamet, er det få som kan gjøre nordmannen rangen stridig som en av de beste i bransjen. •