Havblikk

Mørkt, kaldt og eventyrlig vakkert

I år skal jeg seile 100 nautiske mil hver måned. Minst. Jeg startet det nye året med godt over 200 nautiske mil fra Tromsø til Bodø i januar. Friskt og uforglemmelig vakkert.

Publisert

Tirsdag 3. januar knirket snøen under støvlene på gjestekaia i Tromsø. Gutta om bord i «Nirvana», en Bavaria 44, hadde brukt mange timer på å få opp storseilet i vindstilla ved brygga. Det er kaldt og svett arbeid å brekke løs beinfrossent tauverk for å få det til å skli igjennom blokker. Men det gikk til slutt.

Da mørket hadde senket seg, bar det ut til Vengsøy på yttersiden av Kvaløya. En skithavn i sørøsten – og det var selvfølgelig derfra den friske brisen kom. Rett inn i havnen. Vi fikk klemt oss helt innerst i fiskehavnen. Ryddet pullertene for snø og tjoret oss fast for natten. Det rev godt i riggen, men under dekk var det ingen snøføyke. Med fyr på peisen og varmeapparatet på fullt var det lunt.

Noen timers søvn senere børstet vi av fortøyningene, bakket ut mellom fiskebåtene og gikk inn i Kaldfjorden for å jakte på de som jakter på sild. Dagen før hadde vi sett dem på AIS. Fiskebåtene lå tett i tett midt i Kaldfjorden, en og annen turistbåt sirklet også rundt på kartplotterens skjerm. Et sikkert tegn på at silda sto tett i Kaldfjorden. Fiskerne kastet not etter den. Hvalene jaktet på den og spekkhuggerne gikk også etter den feite, fine silden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her