Fjell og røde naust er typisk Vega.
Igerøy gjestehavn, i le for nordøsten.
Nordlandsbåt som trutner i havnen på Kirkøy
Nes havn
Ærfuglhus.
Maritimt museum på Vegstein
Kajakker på Vegstein
Vegstein
Velkommen til Vega!
På E-huset kan du lære om produskjon av edderdun til sengetøy.
Øya søla sett fra Vega.
Fjelllandskap i havgapet!
Med sykkel og båt ferierer f.v Jan Overgaard fra København, RenateMarkussen og Bergljot Mæhlum fra Oslo på Vega. Her har de søkt ly bak en rorbuvegg på Nes hvor de inntar dagens lunsj.
Viksås i midnattsol.
Christine Edvardsen(f.v), Karstein Fiva, Berit Berbusmel, Vibeke Edvardsen, Finn Arne Edvardsen og Børre Sculz om bord på Viljenhar funnet plass i havnen på Igerøy.
Verdensarven i havgapet

Verdensarven i havgapet

For få år siden var Vega en anonym øykommune på Helgelandskysten. Det var før Unesco oppdaget skjærgårdsparadiset med 6500 øyer.

Publisert Sist oppdatert

En av grunnene til at Vega ble tatt opp på Unesco-listen er den flere tusen år gamle tradisjonene med fiske- og småbrukdrift ute i havgapet, samt tradisjonen med å holde ærfugl som husdyr. I E-huset, en gammel bryggebygning på kaia i Nes, er det laget museum med bilder og illustrasjoner fra ærfuglholdet på øyene. E-huset skal etter hvert flyttes til den planlagte Verdensarvposten som skal bygges i havnen på Nes på Nord-Vega.

Skummel skjærgård

Om Vegas 6500 øyer og skjær er talt  ved laveste lavvann eller høyeste høyvann har vi ikke fått svar på, men etter å ha sett det virvaret av lave holmer og skjær som omgir hovedøya Vega, vil det ikke være utenkelig at antallet synlige øyer og skjær er noe helt annet ved lavvann enn ved høyvann, når vannet står opptil tre meter høyere.

Båteier Finn Arne Edvardsen forteller om dårlig merking av innseilingen til den beskyttede gjestehavnen på Igerøy, og er glad det var god sikt da kom inn til havnen.

- Det er ikke lett å se åpningen fra sjøen, og bølgebryteren som er lagt ut på den ene siden ser ut som et skjær som dekker mesteparten av leden når man kommer utenfra, forteller mannskapet på Ørnes-båten. 

Mer plass til båtfolket

Til båtfolkets trøst bygges det nå ut flere brygger. Blant annet planlegges det en gjestebrygge i Nes, i nærheten av det nye Verdensarv-sentere som kommer her i løpet av de neste årene.

I dag finnes det foruten gjestehavn i Igerøy også bryggeplass i Nes, Kirkøy, Andersnesset, Viksås og Vegstein hvor man kan fortøye båtene. Ikke alle er merket ”gjestebrygge”, men tilbyr plass til gjester eter avtale. I de tilfellene der bryggene er privateide, må man ringe og snakke med eieren på forhånd, så finner de plass til dere, forteller samtlige Vegværinger vi snakker med.

Les mer om Vegaøyan her:

www.visitvega.no

www.verdensarvvega.no

Se flere bilder  fra Vega her: 

 (alle foto av Ørjan og Linn Krogh Hansen)