GRIMSTADJOLLE: I Grimstad skal norgesmestrene i Grimstadjolle kåres.
GRIMSTADJOLLE: I Grimstad skal norgesmestrene i Grimstadjolle kåres.

Ni seilere vil få NM-gull denne helgen

August er NM-måneden fremfor noen, og kommende helg skal det kåres norgesmestre i Grimstadjolle, Oselvar, 12,5 kvm og Optimist.

Publisert Sist oppdatert

August er stinn av NM-arrangementer, og denne helgen er det på Sørlandet og Vestlandet det skjer. Dessuten blir det en helg der tradisjonsrike båter er i fokus.

Grimstadjolle – ikke bare lokalt

Norgesmesterskapet i Grimstadjolle går som vanlig i regi av Grimstad Seilforening. Det har det alltid gjort – helt siden NM-ene gjenoppstod i denne klassen i 1993. Etter at båten ble tegnet av Sam O. Berge og lansert under krigen og hadde sin storhetstid på 1950- og 1960-tallet, døde interessen, inntil noen ildsjeler blåste liv i klassen ved å restaurere eldre båter.

I 1993 klarte man å samle nok båter til å få NM-status.

– De som tenker at dette kun er et lokalt mesterskap, må tro om igjen, for det er påmeldt seilere fra KNS, Oslo, Brevik, Arendal, og flere med. Et tidligere år kunne vi sågar skilte med en deltager fra den kongelige seilforeningen i Hong Kong, sier Georgis Nikoltsis, som er tittelforsvarer i klassen.

Han vant også i 2014 sammen med makkeren Vidar Ljungstrøm.

Selv om deltagerlisten per i dag teller kun 15 båter, er han overbevist om at det vil stille 20 båter til start. Mesterskapet vil finne sted ute på Groosefjorden utenfor Grimstad, og det er ventet varierende forhold.

12,5 kvm – bykamp i Risør

Ikke så langt unna langs sørlandskysten skal 12,5 kvm-seilerne gjøre opp sitt mellomværende. Dette er også en klasse med aner langt tilbake i tid. Christian Jensen konstruerte båten i 1929. NM-arrangementet alternerer mellom Risør og Ålesund, som har majoriteten av 12,5-ere som fins i Norge, og i år er det Risørs tur til å være vertsskap.

Fritz Lundberg fra Risør er tittelforsvarer. Han vant i 2015 i Ålesund sammen med Fredrik Gjernes, men i årets NM har han Morten Røysland foran seg i cockpiten.

Tre lag har tatt den lange turen fra Ålesund for å forsvare den byens farger. NM-et arter seg som en ren bykamp mellom de to byene; kun én seiler representerer en annen seilforening, og det er KNS-seileren og SEILmagasinet-journalist Mikkel Thommessen.

Ialt deltar det 22 båter i NM for 12,5 kvm.

Optimist – like mange i jente- og gutteklassen

På Vestlandet er det NM for de aller yngste og for dem som seiler i Norges eldste regattaklasse. Det vil med andre ord si NM i Optimist og Oselvar.

Bergens Seilforening skal håndtere 103 Optimist-seilere, men bare drøye halvparten av dem skal seile NM. De øvrige skal delta i de to «uoffisielle» klassen «Coming Star over og under 11 år», som ble introdusert for noen år siden, og som er blitt et populært innslag.

NM-deltagelsen har det imidlertid gått nedover med. I år deltar det kun 28 seilere i hver av de to klassene; for jenter og gutter. I 2015 var det respektive 31 og 42 seilere, og dette står i sterk kontrast til oppslutningen om NC-arrangementene.

Begge vinnerne fra 2015 er på plass for å forsvare tittelen sin. Sarah Thodesen fra Bundefjorden vant i fjor, men de to øvrige medaljevinnerne er blitt for gamle til å stille i år. Sarah er best på NC-rankingen så langt i år, og hun vil ventelig får hardest konkurranse av Guro Gjesdal fra Stavanger, Karoline Eirin Vabø fra Ran og Mathilde Robertstad fra Tønsberg.

Blant guttene er fjorårets vinner og VM-sølvmedaljør Mathias Berthet fra KNS soleklar favoritt, men han skal ikke føle seg for trygg, for lillebroren hans, Markus, har flere ganger vist at han kan tukte storebroren. Nærmeste utfordrer til de to brødrene vil nok Tobias Sandmo Birkeland fra Ran være.

Oselvar – kan de ta sitt femte?

Båtlaget Njord/Tysnes er vertsskap for Oselvar-seilerne, og også i denne klassen er det en soleklar favoritt i årets NM. Trioen Andreas Martin Iversen (Austevoll), Morten Johan Sletten Steene (Austevoll) og Kristian Holst (Hjellestad) har vunnet de fire siste NM-ene!

Lagene anført av Nils-Ove Nipen fra Milde Båtlag, Terje van der Meeren fra Austevoll og arrangørforeningens Jan Vee blir trolig de regjerende mestrenes sterkeste utfordrere.

22 båter deltar.