– NSF følger ikke handlingsplanen

Det sier Maria Mollestad i et brev til NSF etter at brettseilerne ble satt ut av landslaget.

Publisert Sist oppdatert

Brettseileren Maria Mollestad har i et brev til NSFs styremedlem Kristian Fæste reagert på at hun selv og Sebastian Wang-Hansen er satt ut av landslaget i seiling for 2016. De to seilerne har vært Norges beste i OL-klassen RS:X de siste sesongene, og Mollestad mener seilforbundet går mot sin egen handlngsplan når de nå ikke lenger vil satse på brettseilerne.

Mangler forutsigbarhet og kontinuitet

–  Nøkkelord i handlingsplanen er forutsigbarhet og kontinuitet. I praksis opplever vi at forutsetningene og spillereglene endres ofte, og at det er vanskelig å få ro og stabilitet i satsningen, sier hun blant annet i brevet.

Mollestad peker blant annet på at Wang-Hansen som hadde en god sesong i 2014 ikke skal straffes fordi resultatene ikke har vært like gode i 2015. Selv viser hun til sykdom og ovetrening i 2014 og at begynnelsen av denne sesongen har gått til å komme tilbake i form. Hun hevder å ha lyktes godt i dette, med 15. plass i prøve-OL og ved å kvalifisere Norge til OL etter 30. plass i VM.

– Jeg opplever selv, og får mye bekreftelse fra trenere og andre som følger med på utviklingen, at det nå virkelig begynner å løsne, og jeg tror fullt og helt på at jeg skal nå toppen, sier hun, og mener det er et realistisk mål å ta medalje i Tokyo-OL i 2020.

– Jeg er bare 23 år og går i OL sammenheng under Olympiatoppens betegnelse ung utøver, sier hun.

Prioritering nødvendig

– Det er alltid vanskelig å prioritere fordi det da er noen som må prioriteres bort. Men vi går inn i en OL sesong og da må vi prioritere dem vi mener har best sjanser til å hevde seg i OL, sier sportssjef Jan Steven Johannessen i NSF.

–  Brettseilerne er de seilerne på det norske landslaget som de siste sesongene har manglet en naturlig progresjon, sier han.

– Selv om det er vanskelig å veie resultatene fra en klasse opp mot en annen, er det lett å dokumentere at progresjon og resultater i begge laserklassene, Finnjolle og skiff er vesentlig bedre enn brettseilernes. De har oppnådd sine beste resultater i mesterskap, mens brettseilerne ikke har lyktes der. Resultatene i VM var ikke oppløftende selv om Mollestad kvalifiserte Norge til OL ved å bli blant de 30 beste som fikk seile i gullfinale. Men det har aldri vært slik at det å kvalifisere landet automatisk skal gi deltagelse i OL, sier han. 

Må ha gode resultater i mesterskap

Alle Laser-seilerne, både jenter og gutter, har hatt gode resultater i sine EM og har også gode resultater i verdenscup å vise til. Jentene skal ha sitt VM i disse dager og både Finnjolle og 49erFX skal også seile VM før jul.

– I alle disse klassene er medaljefinale i OL realistiske mål, selv om Norge før VM ennå ikke er OL-kvalifisert i skiff. Brettseilerne mangler tilsvarende resultater, hevder Jan Steven Johannessen.

Frustrert og skuffet

Maria Mollestad sier i brevet til NSF at hun er frustert og forferdelig skuffet over at forbundet velger å ikke satse på RS:X, og dette på et tidspunkt da seilerne selv opplever god progresjon. Mollestad føler at sterke prestasjoner i OL i Rio er innenfor rekkevidde.

–  Vi har begge sikret nasjonsplass i OL, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne komme hjem fra OL i 2016 med gode resultater. Vår plan er i hvert fall helt klart å gjøre det, sier Mollestad.

Gir nye muligheter, sier brettekspert

Jannicke Stålstrøm, som har deltatt i brett i de tre siste OL og som følger brettseilerne på nært hold, sier til Seilas at det å seile utenfor landslaget slett ikke er det verste utgangspunktet for seilerne. Hun tror at brettseilerne kan ha godt av miljøforandring og at dette gir dem mulighetene til å søke de beste treingsmiljøene internasjonalt, noe hun i lengre tid har anbefalt.

– Jeg ser heller ikke bort fra at utelukkelsen fra landslaget kan gi seilerne fighting spirit og at de nå virkelig vil satse med friske øyne på å komme tilbake, sier hun.

Du kan lese Seilas’ vurderinger av landslaget 2016 i neste nummer av bladet som snart går i trykken.