Ny båt for Americas Cup

På dagens pressekonferanse om neste Americas Cup kom det et par overraskelser. Den største er at den 33. Americas Cup skal seiles i 90 fots båter med kjøl som kan senkes til et dypgående på 6.5 meter, melder Birger Kullmann fra Valencia.

Publisert

Som ventet ble Spania hovedutfordrer (Challenger of Record), men stedet for finaler blir ikke endelig avgjordt før 31 desember. Det er altså slett ikke sikkert at Valencia får arrangementet selvom det skinner igjennom at de er den sterkeste kandidaten pr. dato. Ingen andre byer ble nevnt ved ord, men det ble sagt at det var flere interessenter.

Neste AC blir tidligst 2009 og senest 2011. Kvalifisering og finaler vil bli etter samme mønster som denne gang. Antall team vet ingen selvsagt, men åtte har allererede sagt seg interessert, og det ble antydet mellom 12 og 20 team initielt.

Alle restriksjoner på nasjonalitet for designere og crew fjernes! Crew låses til team etter 1. oktober 2008.

Initiell kvalifisering seilaser blir i de samme båter som dagens, men deretter blir det EN HELT NY BÅTTYPE ! Den nye americas Cup klassen blir 90 fot lang. Den skal bli mere spektakulær, raskere og mere utfordrende å seile, dog sannsynligvis ikke med canting keel, men med en eller annen form for senkekjøl for kravet var 4m i havn og 6,5m maks. Det ble antydet en tett box type regel, men ikke sagt noe mer konkret enn at regelen skulle offentliggjøres 31 desember 2007.

Besetning ble antydet til 20-21 og vindområde 8-30 knop. Altså henger det meste i luften etter dagens pressekonferanse og det ble stilt flere spørsmål enn det ble gitt svar og alle starter på null igjen!

Powered by Labrador CMS