X-Yachts returnerer til regattabanen

Under VM i Kiel avslørte det danske verftet at de utvikler en ny modell, en båt for regattaseilere.

Publisert Sist oppdatert

Deltagerne i verdensmesterskapet fikk se de første skissene av X-Yachts neste regattabåt, en båt som vil bli mellom 42 og 44 fot, og som skal måle inn i ORC klasse B. Det betyr at dette blir en utfordrer til Landmark 43, Swan 42, X-41 og Grand Soleil 44 som tok tittelen i år.

Bygget på racing

X-79 var verftets første modell, og selv om dette ble en entype-båt, så vant den mye under måleregel også. X-Yachts ble verdenskjent med sine raske IOR-båter med seier i ¾-ton og entonn. X-95 ble også den beste seriebygde ½-tonneren under VM på Hankø i 1983.

X-Yachts hadde også stor suksess da IMS-reglen ble innført, og IMX 38, IMX 40 og IMX 45 var regattabåter tilpasset reglen som ORC bygger videre på.

X-Yachts har fulgt markedet. De lykkes ikke helt med Xp-serien, som ble for ekstrem for mange. De har lykkes bedre med dagens PureX-serie som blir for mye komfort og tur for hardbarka X-Yachts-seilere.

Den nye regattabåten som verftet utvikler blir omtalt som en XR-modell som kan tyde på at det vil komme flere modeller i serien.

X-95: Halvtonneren X-95 ble beste produksjonsbåt under VM på Hankø i 1983. Nå deltar det tre slike hvor de to norske er jente jentebåter.
ORC: Det er entype-båtene til X-Yachts som hevdet seg best under VM i Kiel. X-41 «Dixie» ble beste X-Yachts med en 6. plass i klasse B.

Eldre X-Yachts

X-Yachts har falt ut fra resultatlistene verden over. I Fastnet Race er det bare en X-Yachts blant de 100 beste, det var en X-37 på 83. plass. Resultatlisten er tapetsert av JPK, Sun Fast og ulike J-Boats-modeller. Her seiles det under IRC. Du ser sjeldent nyere X-Yachts på resultatlisten på de større internasjonale regattaene.

X-Yachts var langt bedre representert under VM i ORC i Kiel hvor det var 1 av 15 i klasse A, 10 av 29 i klasse B, og 14 av 67 i klasse C

Det er X-41 som lykkes best under ORC, en modell utviklet som entype-båt, uten tanke på måleregel. Danske Dixie 3, en X-41 fikk 6. plass, plassen under norske Lanmark 43 «White Shadow». I klasse C ble lillesøsteren til X-41, X-35 best, med en 16. plass.

VINNER: Grand Soleil 44 i klasse B
VINNER: Italia 11.98 i klasse C.

Delt mellom IRC og ORC

I Vest-Europa er det IRC som gjelder, og her er det franske JPK som dominerer. Etterspørselen etter disse båtene er så stor at de har startet opp produksjon i Australia. Jeanneau har også stor suksess med sin Sun Fast-serie. J-Boats selger også bra, og verftet har bygget over 100 J/99.

I Østersjøen er det ORC som gjelder, og her er det andre båttyper som hevder seg. Her har Italia Yachts dominert resultatlisten de senere år med modellene Italia 9.98 og Italia 11.98, begge konstruert av Matteo Polli. Nå konstruerer Matteo Polli båter for Grand Soleil, og vant klasse B med deres nye 44-foter. Det blir nok denne båten som blir X-Yachts målestokk.