Klart for Whitbread mimre-regatta

Søndag starter Ocean Globe Race med 14 båter. Fem av disse har før seilt The Whitbread Round The World Race.

Publisert Sist oppdatert

I dag, 8. september er det 50 år siden den første utgaven av Whitbread Round the World Race startet fra Portsmouth, England. Den gangen startet det 17 båter. På søndag starter Ocean Globe Race med 14 båter, fordelt på tre klasser. Adventure Class, med fem båter, er for båter mellom 14 til 17 meter (47-55 fot). Sayula Class , med fire båter, for båter mellom 17 til 20 meter /56-66 fot) og Flyer Class med fem båter. Dette er egen klasse for båter som tidligere har seilt The Whitbread Round The World Race

Fire etapper

Ocean Globe Race starter 10 september og går fra Southampton til Cape Town, en distanse på 6650 nm. Andre etappe starter 5. november og går fra Cape Town til Auckland i New Zealand. Også denne etappen er på 6600 nm. Tredje etappe starter 14. januar 2024 og går fra Auckland til Punta del Este, Uruguay, den lengste etappen på 8370 nm. Siste etappe starter 5 mars og går fra Punta del Este til Southampton. Båter er ventet i mål i begynnelsen av april 2024.

1973: Starten på Whitbread for 50 år siden med «Great Britain II og «Pen Duick VI».
KLARE: 14 båter klare i Portsmouth for å seile regatta rundt jorda.

 

Mange finske båter

Det var meksikanske «Sayula II» som vant for 50 år siden etter 152 døgn på havet. «Sayula II» var en Swan 65 bygget i Finland. Natour’s Swan dominerer deltagerlisten i Ocean Globe Race, og alle båtene i Adventure Class og Sayula Class bygget i Finland. Åtte av ni båter er Swan, mens den siste er en Baltic.

Det deltar også to båter med finsk flagg. «Galiana With Secure» er en Swan 55, mens «Spirit of Helsinki» er en Swan 651. Det er to ganger Golden Globe seileren Tapio Lehtinen som er skipper på «Galiana With Secure», en båt som mistet masten under fastnet Race i juli.

FINSK: «Galiana With Secure» er en eldre Swan 55, klar for jordomseiling etter mastebrudd.
ERFARING: Tapio Lehtinen har seilt Golden Globe to ganger, og er nå skipper på «Galiana With Secure».
VETERAN: Pen Duick VI med Marie Tabarly som skipper en en yacht med historie.

50 år gammel

«Pen Duick VI» deltok i Whitbread Round The World Race for 50 år siden og er den eneste av de 17 som seilte den gangen som seiler i starter Ocean Globe Race. 73-foteren ble bygget for Éric Tabarly, spesielt for Whitbread. Fartøyet ble bygget i aluminium på rekordtid, og ble ferdig i siste liten før start for 50 år siden. «Pen Duick VI» og tok en klar ledelse, men brakk masten alt på første etappe.

Det er Marie Tabarly, Éric Tabarlys datter som er skipper på «Pen Duick VI».

Uran i kjølen

«Pen Duick VI» deltok også i The Whitbread Round The World Race I 1977/78, men fikk ingen plassering da den seilte med forbudt stoff i kjølen. Fartøyet ble bygget med en kjøl av uran, som har 60 % høyere tetthet enn bly. Uran ble på 70-tallet forbudt av IYRU (World Sailing). «Pen Duick VI» deltok igjen i 1981/82, men da under navnet «Euromarché», og med en ny kjøl.