47 Trofeo S.A.R. Princesa Sofia på Mallorca

KAN KAPRE OL-PLASS: Om alt klaffer kan Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen kapre en OL-plass for Norge i Nacra 17-klassen.

Den siste norske OL-plassen kan sikres denne uken

Den norske duoen Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen kan nasjonskvalifisere den siste norske OL-plassen på Mallorca.

Publisert Sist oppdatert

Norge har allerede sikret seg nasjonsplass i seks OL-klasser under lekene i Rio de Janeiro til høsten. Etter påskeregattaen på Mallorca kommende uke kan den syvende plassen være en realitet; i katamaran-klassen Nacra 17. Det er opp til Nicholas Fadler Martinsen fra Soon og Martine Steller Mortensen fra Arendal å klare det.

Helt siden begynnelsen av mars har de vært på Mallorca og trent før det de selv kaller «årets viktigste regatta». I den skal de siste nasjonsplassene i OL deles ut.

– Vi er superklare for å gi gass og gleder oss til en regatta hvor vi bare kan fokusere på seilingen, skriver de på nettsiden sin.

I Nacra 17-klassen stiller det ialt 42 lag til start. 11 av de ialt 18 nasjonene som allerede er kvalifisert, stiller til start, men blant dem den norske duoen skal kjempe mot om OL-plassen, er seilere fra Belgia, Bulgaria, Hellas, Ungarn, Portugal og Russland.

Klarer Martinsen/Mortensen å kvalifisere Norge, er det imidlertid ikke gitt at turen til Rio de Janeiro ligger for deres føtter. De må også prestere så godt at de kan dokumentere overfor Olympiatoppen at de er gode nok til å kunne nå en medaljefinale i Brasil.

Stor norsk tropp

De to er ikke de eneste norske seilerne på Mallorca. Hele 18 seilere stiller til start 2. påskedag i sesongens første store regatta for OL-klassene, men det er kun for Nacra 17-seilerne at regattaen virkelig teller. De øvrige seilerne kan se på 47 Trofeo S.A.R. Princesa Sofia som et ledd i treningen til de kommende OL-kvalifiseringene.

I Skiff-klassen 49erFX kjemper Tønsberg-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen mot tvillingene Ragna og Maia Agerup fra KNS om den ene OL-plassen. Etter VM i USA i februar, OL-uttagningens første nåløye, ligger førstnevnte et hestehode foran Agerup-søstrene. Henholdsvis 17. og 22. plass presterte de i VM, og Næss/Rønningen var 12. beste nasjonsmessig, hvilket betyr at de ikke er langt unna OL-kravet om å kunne dokumentere resultatmuligheter blant de 10 beste i OL.

Før regattaen på Mallorca har de norske seilerne hatt et treningsopphold i Barcelona, hvor EM og siste avgjørende OL-uttagning skal foregå umiddelbart etter Mallorca-regattaen.

Fra Mallorca til Mexico

Syv norske Laser-seilere er på plass på Mallorca; fire i Laser Radial og tre i Laser Standard. Etter Mallorca går turen for dem til Mexico og klassens VM, som blir det siste avgjørende slaget for dem om OL-plassen.

At Norge blir representert med en seiler i Laser Standard i OL i Rio synes nokså klart etter Kristian Ruths sølvmedalje i EM. Asker-seileren var imidlertid ikke langt foran treningskameraten Hermann Tomasgaard fra KNS (5. plass), og på Mallorca skal begge vise – i et felt som teller hele 154 seilere – at EM-plasseringene ikke var et blaff.

Bak dem lurer Mathias Mollatt fra Moss som ikke lyktes i EM, men som rett som det er har vært den beste av de tre i store regattaer.

Jentene i Laser Radial lyktes ikke så godt i EM at Olympiatoppen har begynt å finsikte kandidatene, og at de lykkes på Mallorca vil utvilsomt være positivt på flere måter. En topplassering vil, selv om regattaen ikke er OL-tellende, bli lagt merke til, og det vil gi selvtillit før kursen settes mot Mexico og det endelige oppgjøret.

Line Flem Høst (KNS), Eline Flotoft Elnan (Asker), Marthe Enger Eide (Bærum) og Tiril Hartvedt Bue (KNS) er de fire norske seilerne som stiller til start på Mallorca. 90 andre Radial-seilere er det der i tillegg.

I samme båt

Norges to fremste brettseilere, Sebastian Wang-Hansen og Maria Mollestad fra KNS, er på mange måter i samme båt som Radial-seilerne. De har nasjonskvalifisert klassen i OL, men de har fortsatt til gode å vise Olympiatoppen om at de er en OL-plass verdig.

Mallorca-regattaen teller ikke annet enn til trening. For dem avgjøres det hele under verdenscup-regattaen i Hyeres i Frankrike senere i april. På Mallorca vil Sebastian konkurrere mot 75 andre seilere, mens Maria skal matche seg mot 56 seilere.

Har en mulighet

Finnjolle-seileren Anders Pedersen fra Drøbaksund viste i 2015 at han kan være med å kjempe blant verdens 10 beste, men under EM i Barcelona, som var den første OL-uttagningen, ble det litt stang ut for ham og en 14. plass.

På Mallorca kan han dokumentere stabilitet og bygge selvtillit med den nye Finnjollen han innviet under EM, før det endelige nåløyet skal passeres under Finn Gold Cup i Italia i begynnelsen av mai. Med sine 2015-resultater og en 14. plass i EM har nok Olympiatoppen en viss forhåpning knyttet til den unge seileren fra Drøbak.

Med seg til Mallorca har han også Lars Johan Brodtkorb fra Horten, som ble nummer 49 i EM.

Sikker plass i Rio de Janeiro

Mye skal til om ikke Bjørnar Erikstad fra Tønsberg seiler i Paralympics i Rio de Janeiro umiddelbart etter OL. Gang på gang har han vist at han er en av 2.4 mR-klassens aller beste, selv når han seiler mot et kobbel av funksjonsfriske seilere. På Mallorca møter han 16 andre seilere som har OL-ambisjoner.