Nå begynner alvoret

BLIR KONKURRENTER: Jan Steven Johannessens seilere vil de neste månedene konkurrere hardt innbyrdes de neste månedene. Det gjelder også OL-kandidatene i Laser Radial. Fra venstre Therese herud, Marthe Enger Eide, Jan Steven Johannessen, Line Flem ...

OL-uttagningen starter med 49er-FX-VM

Ragna og Maia Agerup la inn en solid OL-søknad under verdenscupen i Miami, men det er først under 49er FX-klassens VM OL-uttagningen starter.

Publisert Sist oppdatert

De neste månedene vil vise hvilke seilere som kommer gjennom nøkkelhullet de har siktet mot i de siste årene. Da foregår den endelige OL-uttagningen og konkurransen om hvem som skal få representere Norge under OL i Rio de Janeiro senere i år. Landslagssjef Jan Steven Johannessen håper det vil bli norske seilere i alle klassene han og trener-teamet hans har satset på.

– Jeg er optimist og jeg har en god følelse. Jeg tror vi har en sjanse til å få med deltagere i alle klassene vi har satset på, sier han.

OL-alvoret starter 9. februar

9.–14 februar skal de første deltagerne vise hva de duger til. 49er FX-seilerne har sitt VM i Clearwater i USA, og det er den aller første uttagningsregattaen. Kampen står mellom tvillingsøstrene Ragna og Maia Agerup fra KNS som seilte svært solid under verdenscup-regattaen i Miami og viste at de har tatt steget opp i den ypperste verdenselite, og Tønsberg-duoen Helene Næss og Marie Rønningen, som ikke lyktes like bra i Miami.

I tillegg til seilernes innbyrdes oppgjør i uttagningssilasene, må de også overbevise den norske Olympiatoppen om at de har et potensiale til å nå medaljefinalen blant de 10 beste i OL. Agerup-jentene at de har dette potensialet, men dette må også dokumenteres i det kommende verednsmesterskapet.

Alle OL-seilerne skal gjennom to uttagningsregattaer, og FX-jentenes andre mulighet er EM i Barcelona i april.

Nacra-seilerne fortsatt med i dansen

Også Nacra 17-seilerne har sitt VM i Clearwater parallelt med 49er FX. Norge har foreløpig ingen nasjonsplass i denne klassen, men Nicholas Fadler Martinsen, Soon og Martine Steller Mortensen fra Arendal kan klare å kapre en slik plass i VM – eller på Mallorca i mars, som vil være deres siste mulighet.

Men de må også vise Olympiatoppen at de tilfredstiller deres krav.

Laser-seilerne starter på Grand Canaria

De neste som skal i OL-ilden, er Laser-seilerne i slutten av februar på Grand Canaria fra 27. februar til 3. mars.

– Laser-gutta har gjort en formidabel innsats i vinter og jeg tror de vil ta et bygs oppover på resultatlistene i år. Spesielt har de forbedret seg i lettvind. De har løst opp i noen knuter de har slitt med. Det samme er i ferd med å skje med Laser Radial-jentene, sier Jan Steven Johannessen.

I Laser Standard slåss Kristian Ruth, Asker, Mathias Mollatt, Moss og Herman Tomasgaard fra KNS om OL-plassen. I Miami var Ruth den beste av dem.

Blant jentene står mellom Marthe Enger Eide,  Bærum, som var den eneste som deltok i Miami, og KNS-seilerne Tiril Bue og Line Flem Høst.

Godt innafor, men det må gjentas

Anders Pedersen fra Drøbaksund, som er eneste norske håp i Finnjolle, må overbevise Olympiatoppen i EM i Barcelona og under verdenscup-regattaen i Hyeres i april. Med sin 8. plass i Miami var han godt innenfor, men i likhet med de øvrige seilerne må han vise at han duger i en regatta hvor det virkelig gjelder.

Brettseilerne Sebastian Wang-Hansen og Maria Mollestad fra KNS har sin uttagning under VM i Israel som starter 20. februar, og deretter i Hyeres.

– Det er imidlertid mange seilere som kvier seg for å reise til Israel på grunn av uroligheter. Jeg har sagt til Sebastian og Maria at de ikke må føle noe press til å reise til Israel hvis de ikke vil. Da vil vi finne en annen regatta med bred internasjonal deltagelse som uttagning for dem. Kanskje blir det regattaen i Medemblik i Nederland i mai, sier Jan Steven Johannessen, som er svært spent på egne og seilernes vegne.