Bjørnar Erikstad til Rio de Janeiro

Paralympics er en spesiell, men likevel vanlig konkurranse

Bjørnar Erikstad ser frem mot et spennende år. En helt spesiell konkurranse foregår i 2016.

Toppidretten lever veldig ofte i fireårs sykluser. Det betyr at hvert fjerde år kommer det en konkurranse som på en veldig spesiell måte betyr mer enn andre konkurranser.

Spesiell fordi at den kun tillater én deltager fra hver nasjon, og ikke alle nasjoner får være med en gang. Det er egentlig mye vanskeligere å vinne et EM eller VM, men uansett blir denne regattaen det viktigste man gjør i de fire årene.

I år har vi kommet til året hvor konkurransen skal arrangeres, og stedet er Rio de Janeiro. Dere har selvfølgelig skjønt at konkurransen er, for min del, Paralympics.

Tankene er rettet mot september

Når jeg nå er blitt bedt om å skrive litt om forventninger til årets sesong, vil alle gjerne høre litt om hva jeg skal gjøre frem til Rio. Jeg forstår at mange lurer, for fokuset og en del av tankene mine er også rettet mot hva som skal skje i september. Men min trening og forberedelse er ikke endret på noe som helst måte.

Jeg skal forbedre meg på en del områder, skal vedlikeholde andre og prioritere hardt. På akkurat samme måte som jeg ville ha gjort det et helt annet år. For man skal ikke glemme at dette er en helt vanlig konkurranse med startbåt og noen bøyer.

Det kommer til å være vind, og som veldig mange andre steder vil den endre seg i både retning og styrke. Den kommer til å oppføre seg vanskelig for noen, lett for andre. Men det kommer den også til å gjøre på Palma, i Hyeres, i Medemblik og alle andre steder jeg skal seile.

Fart og starter er viktig

De siste årene har jeg forbedret meg veldig. Jeg har begynt å få en veldig god båtfart og startene er blitt bedre. Dette er etter min mening to av de viktigste elementene innen seiling. Har man god båtfart, klarer man ofte å rette opp noen feil, og man kan øke avstanden enda mer når man velger riktig. Og hvis man starter godt, åpner det for muligheter som man ellers ikke har.

I år vil jeg prioritere starten enda litt mer. For selv om jeg har gode starter nå, kan jeg bli enda bedre. Jeg kan oftere starte på favorisert side, og på den måten komme raskere frem til de stedene hvor en seilas avgjøres. Klarer jeg å komme litt tidligere frem, kan jeg kanskje få noen flere førsteplasser i enkeltseilaser, og gjerne bytte bort 2. og 4. plasser som jeg ofte får.

Dette gjør igjen at jeg vil få færre poeng, som er det som kreves for å vinne regattaer – og ikke bare ta medalje.

Starter handler om selvtillit

For å få litt råere starter må man også trene. Jeg kommer til å prioritere denne treningen. En del regattaer vil jeg forsøke å være nærmere linjen enn det jeg vil føle er komfortabelt. Starter handler veldig ofte om selvtillit.

Har man selvtillit, får man også respekt på linjen. Da er det lettere å starte bra.

Under hele sesongen er det mange gode konkurrenter å kjempe med. Det er et veldig høyt nivå i 2.4 mR og små feil straffes. De seilerne jeg tror kommer til å kjempe i toppen er: Damien Seguin fra Frankrike, Heiko Kröeger fra Tyskland, Helena Lucas fra England og Matt Bugg fra Australia. Dette er seilere som er gode i nesten alle forhold og sjelden gjør feil. Men de er på ingen måte uslåelige.

Damien er oftere god når det er mye vind. Det samme gjelder for Heiko. Matt kan ofte ha en veldig dårlig dag, og da kommer han langt ned på resultatlistene, det samme med Helena.

Vil utvikle meg videre

Min styrke i dette er at jeg sjelden gjør dårlige seilaser. Jeg er ofte jevnt god i alle forhold, men likevel vinner jeg sjelden. Klarer jeg å utvikle meg på dette området, samtidig som jeg fortsetter å være god på det jeg er god på nå, tror jeg at denne sesongen kan bli like bra som tidligere sesonger.

Jeg gleder meg til 2016, og jeg har allerede fått god trening i Rio i januar. I mars og april er det Palma og Hyeres som står for tur, og begge steder er flotte arenaer hvor jeg kan utvikle meg videre.