Paralympics starter mandag

De to norske båtene, 2.4 meteren med Bjørnar Erikstad og Sonaren med Jostein Stordahl, Per Eugen Kristiansen og Alexander Wang Hansen er forlengst på plass i Qingdao og er klare for den paralympiske regattaen. Begge er medaljekandidater.

Publisert

Qingdao er klar for runde to. Etter en velykket OL regatta er det nå Paralympics som står for tur, og etter en medaljefattig olympisk regatta  har de norske seilerne nå gode sjanser til å revansjere seg. Både 2.4 meteren og Sonaren kan med en god serie ta medalje.

Basert på tidligere plasseringer fremstår Sonaren som vårt beste kort med medaljeplasseringer i flere VM og større regattaer de siste årene. Jostein Stordahl, Per Eugen Kristiansen og Alexander Wang-Hansen fra KNS har trent godt foran regattaen og har i år fått en ny Sonar som gjør at de utstyrsmessig er på topp. Hardeste konkurranse kommer ventelig fra det britiske laget med John Robertson, Stephen Thomas og Hannah Stodel. Laget vant prøveregattaen i Qingdao tidligere i år og har VM seire fra 2005 og 2006, og selv om resultatet fra 2007 var en for dem skuffende 7. plass er britene de største favorittene til gullet. Regn også med Dror Cohen, Benny Vexter og Arnon Efrati fra Israel som har gull fra 2004 og forsvare og som siden har vært stabile i toppsjiktet. I Qingdao tidligere i år ble det 3. plass. Tyske Jens Kroker, Siegmund Mainka og Tobias Schuetz vant i Miami tidligere i år, men har vært ujevne og i Qingdao ble det bare 7. plass. Kroker tok imidlertid sølvet i 2004 og selv om han nå stiller med nytt mannskap er det ingen tvil om at det tyske laget hører med i favorittsjiktet. Likevel tror vi på en god plassering for nordmennene, kanskje medalje.

I 2.4 meter er Bjørnar Erikstad vår mann. Han har vært ujevn, men er på sitt beste blant klassens aller beste seilere. Starten er hans ømme punkt da hans handicap gjør det vanskelig å manøvrere seilene like raskt som mange av konkurrentene. Under ledelse av treneren Frank Kirkeland har Bjørnar trent iherdig foran denne regattaen og en topp seks plassering bør være innen for rekkevidde for Bjørnar.. Den hardeste konkurransen kommer ventelig fra Frankrike med Damien Seguen, vinneren fra 2004 som også vant det siste VM og regattaen i Miami tidligere i år. Tysklands Heiko Kröger og britiske Helena Lucas er også å regne med.

- Vi er godt ankommet Beijing og nå er alt på plass, vi har hatt fine treningsdager og jeg føler at båten og formen er bra, sier Bjørnar Erikstad til Seilas. - Siden ankomst har fokuset vært å komme kjapt på vannet og trene mest mulig. Det skar seg litt da jeg første treningsdagen i veldig mye vind, ca 12-13 sekundmeter røk festet til sidevantet som holder masten. Masten ble bøyd og vi måtte reparere litt, dermed ble de neste dagene brukt til reparasjon av båt. Jeg fikk ordnet det slik at jeg også fikk målt båten samtidig, før de andre. Og dermed gikk det bare en dag uten seiling. Selve målingen tar ca 1 dag.

 

- Det blåser nå mindre og seilingen går veldig bra. Har to økter om dagen en fartsøkt og treningsseilas i den andre. I de seilasene vi har hatt har jeg stort sett vært i toppen, to seire har det også blitt. Dette er selvfølgelig trening, men jeg tar det med meg. Det er to dager igjen før det begynner. Siste dagen er det tuneup. I dag (eller blir det i morgen for dere?) skal jeg trene for meg selv. Det blir fokus på teknikk og timing, avslutter Bjørnar.

 

I 2.4 meter kommer deltakerne fra Australia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Hellas, Ungarn, talia

Nederland, Kina, Puerto Rico Spania og USA i tillegg til Norge

I Sonarklassen stiller lag fra Australia, Østerrike, Brasil, Canada, Frankrike, Tyskland

Storbritannia, Hellas, Irland, Israel, Italia, Kina, USA og Norge.

Powered by Labrador CMS