START: X-37 «Ariel» først over linja, og har holdt ledelsen siden.

Rask kryss mot Jomfruland

De første båtene i Raymarine TwoStar er alt forbi Færder, mens de største er akkurat i vei.

Publisert Sist oppdatert

Det blåser 7-8 m/s fra syd ved start, men vinden er svakere ved Færder. Her er det 5 m/s fra syd-sydvest. Det er Henning Gundersen og Tom Lillemoen i X-37 «Ariel» som ligger fremst, og holder en fart på rundt 5,5 knop.

To starter

Det er påmeldt 41 båter i årets regatta, og feltet er delt opp i to starter. De minste båtene startet kl 08:00. Feltet har krysset fjorden på babord halser, men må ta et lite slag for å så opp Store Færder. Det aller fleste har valgt denne strategien, bortsett fra de lokale seilerne Vidar Moe og Tormod Lie som har valgt å gå lengre øst, sannsynligvis for å få med seg strømmen ut fra Glomma, og få svenskestrømmen som gjør en sving mot Færder. Så langt har veivalget ikke gitt uttelling.

De største båtene startet kl. 10.00. Marius Løken i Dehler 44 «Off Course», som ble straffet for tjuvstart i Færdern var aggressiv i startfeltet også denne gangen, men traff bedre på timingen og vant starten foran Håkon Hjorthøy i Grand Soleil 43 «Illuminati». Farten ut fra start liger mellom 6,5 til 7,5 knop. Kursen til båtene i den store klassen er tilnærmet lik som båtene i den lille klassen på den andre siden av fjorden.

STORE: Tåke da andre start gikk. «Zorro» fikk en god start, og leder etter en times seiling.

Står opp

Når feltet er forbi Færder vil de stå opp rundingsmerket på babord halser. Vinden er nå sys-sydvest, men skal dreie mer sydlig, som gjør at båtene kanskje får et stikk i skjøtet, og litt høyere fart. Vanligvis pleier sønnavinden å dreie mot vest i løpet av dagen.

De første båtene vil runde Jomfruland ved 15.00 tiden, og sette kursen nordover.

Vinden skal løye ved midnatt, og i grålysningen kommer det inn tordenbyger som vil gi utfordrende seiling. Før tordenbygene skal det blåse østavind, og etter vil den komme fra nord, opp mot 10 m/s.

Raymarine TwoStar blir tracket, og du finner båtene her.

FÆRDER: Det minste feltet lå ved Færder da de store båtene startet kl. 10:00
STORE: TwoStar kan bli en duell mellom Swan 45 «Zorro» og Dehler 44 «Off Course».