SKADER: Cruella deVil står skadet på slippen, men skipper Eira Naustvik skal seile TwoStar i en annen båt allerede neste helg.
SKADER: Cruella deVil står skadet på slippen, men skipper Eira Naustvik skal seile TwoStar i en annen båt allerede neste helg.

Færderhavarist i ny regatta neste helg

Eira Naustvik traff et sjømerke og fikk skadet båten under Færdern, men neste helg stiller hun til start i TwoStar i en Pogo 40.

Publisert Sist oppdatert

Alt er vel med soloseiler Eira Naustvik som var uheldig og gikk på grunn i Drøbaksund under kulingen i går ettermiddag. Naustvik var eneste kvinne i den kanskje tøffeste av alle klassene på regattabanen, nemlig de som seiler helt alene. Her forteller hun om hva som skjedde til SEILmagasinet.

–Jeg bautet litt tett på land. I bauten kom det et vindkast ut av helvete, og båten kastet styringen. Jeg satt fortsatt på le side av cockpiten, og fikk ikke sluppet ut storseil raskt nok. Dermed skar båten opp i vinden, gikk over stag og seilte rett på sjømerket mellom Håøya og Oscarsborg. Forseilet tredde seg over merket, og det var ikke annet å gjøre enn å gå frem med kniven og skjære seg løs, forteller Naustvik.

Hun kan berolige SEILmagasinets lesere med at hun er i god form og ved godt mot. –Jeg har fått noen skrubbsår i lommeboka. Situasjonen var ikke farlig, men kostbar, slår hun nøkternt fast.

Naustvik synes ikke det var uforsvarlig av regattaledelsen å gjennomføre en singelhanded seilas over såpass lang bane under slike forhold. Hun ville ikke gitt seg om ikke uhellet i Drøbaksundet hadde inntruffet.

Krenget

–Jeg krenget opptil 34 grader, og båten er så bred akter at jeg sliter med å komme meg opp i lo når jeg bauter. Derfor hadde jeg spent opp en line som jeg kunne dra meg opp i etter slagene, men festet skled da uhellet skjedde, forteller hun. På tidspunktet blåste det kuling, og Naustvik var innstilt på å fortsette.

Hendelsen har ikke skremt henne fra regattabanen. Neste helg vil hun seile TwoStar i en Pogo 40, mens hennes egen båt er til reparasjon. Båten har fått skader på baugen og begge sider av skroget. På slippen undersøker de nå båten for strukturelle skader. Forseilet er også ødelagt. Naustvik håper imidlertid å være tilbake igjen på regattabanen med Cruella deVil til høsten, og har allerede rukket å bestille nye seil.

Eira Naustvik har i mange år vært en pådriver for jenteseiling, og reagerte ikke selv umiddelbart på omtalen av henne som jentebåten. –Jeg er vant til å være i guttemiljøer, men har fått veldig mange reaksjoner på artikkelen, og forstår jo at mange mener at kjønnet ikke var relevant i denne sammenhengen, sier hun.