WORLD SAILING JUNIOR-VM

80 NASJONER: Det deltok 80 nasjoner under junior-VM, men én nasjon manglet. Israel.
80 NASJONER: Det deltok 80 nasjoner under junior-VM, men én nasjon manglet. Israel.

Reaksjoner etter boikott av Israel

Ikke alle fikk delta i VM for juniorer i Malaysia. Det skaper reaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

430 seiler fra 80 nasjoner deltok under World Sailings junior-VM i Langkawi i Malaysia, som nylig ble avsluttet med norsk bronsemedalje ved brødrene Mads og Tomas Mathisen i 29er. Så mange har aldri tidligere deltatt i mesterskapet – hverken når det gjelder seilere eller nasjoner.

En nasjon manglet imidlertid – Israel.

Mange reaksjoner

To israelske seilere fikk ikke innreisepapirer til mesterskapet. Årsaken er diplomatiske forhold mellom Malaysia, som er et muslimsk land, og Israel. Dette har skapt reaksjoner internasjonalt, men også i Norge.

– Dette er et klart brudd på prinsippene til den internasjonale seilorganisasjonen World Sailing (som tidligere het ISAF, red. anm) som slår fast at alle medlemsland skal ha lik rett til å delta. Idrett skal ikke være en arena for politisk konflikt og det er ekstra alvorlig at det går ut over unge idrettsutøvere, sier Tor Møinichen, president i Norges Seilforbund, i en pressemelding.

– Siden de to israelske seilerne ikke fikk delta har ikke den malaysiske arrangøren vært i stand til å etterlevr det grunnleggende prinsippet til World Sailing om at alle medlemslandene skal ha lik tilgang til å delta, heter det videre.

Ber World Sailing ta affære

– Både enkeltseilere og foreninger har tatt kontakt med Norges Seilforbund for å uttrykke sin misnøye med denne saken. Vi skal følge opp internasjonalt og markere tydelig at dette ikke er akseptabelt, sier Espen Guttormsen, generalsekretær i NSF.

Norges Seilforbund jobber med en skriftlig henvendelse til World Sailing og ber om at saken behandles av World Sailing-styret.