Rekorden pulverisert

Kl 00.39.58 idag passerte Francis Joyon den imaginære mållinjen ved Ushant på Frankrikes nordvestkyst etter  å ha pulverisert Ellen MacArthurs rekord jorden rundt for soloseilere. Trimaranen IDEC har holdt en snittfart på mer enn 19 knop.

Publisert

51 årige Francis Joyon tok rekorden tilbake da han etter  57 døgn, 13 timer, 34 minutter og 6 sekunder slo den forrige med 14 dager, 44 minutter og  27 sekunder. Og ikke bare det.  Joyons 95 fots trimaran sto for den nest raskeste seilas jorden rundt noen sinne. Bare Bruno Peyron og en fullt bemannet 125 fots katamaran har seilt den klassiske distansen raskere.

Slått alle rekorder underveis

Underveis har Joyon slått alle de rekordene det er mulig å slå. Kun en har han mistet; den for lengste døgnmål. Den ble slått at landsmannen Thomas Coville som også var på rekordforsøk, men som måtte gi seg da båten fikk en skade på styrbord skrog da den befant seg syd for Sør Afrika. Han lå da flere døgn bak Joyon.

Røynet på mot slutten

Joyons IDEC kom fra jorden rundt seilasen med få uhell, men mot slutten kunne det ha gått helt galt for den tøffe franskmannen som mage nå sammenligner med seilerlegenden Eric Tabarly. Under en nødvendig klatretur i masten for å foreta en mindre reparasjon på storseilfallet oppdaget han at bolten som holder styrbord stag til masten var i ferd med å løsne. Etter flere nye klatreturer og mange slag mot kroppen mens han hang 36 meter til værs ble skaden midlertidig reparert og Joyon har de siste dagene blitt båret mot mål i høy fart med stiv kuling i ryggen.

Amundsens Trofé

Francis Joyon får nå et nytt napp i the Amundsen Trophy, satt opp av nordmannen Jørgen Amundsen til rekordholdere i soloseiling jorden rundt. Joyon vant trofeet også for fire år siden da han satte sin forrige rekord. Amundsen er selv på plass i Brest idag for å møte seilerhelten.

Powered by Labrador CMS